Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Burundi trápí epidemie malárie. V roce 2017 zemřelo již 700 lidí

Burundi
Burundi
Foto: Pixabay

Bujumbura - Od začátku letošního roku si epidemie malárie v Burundi vyžádala již přes 700 obětí na životech. V ohrožení jsou především děti. Africkou zemi navíc sužuje politická krize a časté nepokoje.

Burundská ministryně zdravotnictví Josiane Nijimbereová současnou situaci označila za velmi znepokojivou. Malárie nejvíce postihla sever a severovýchod země. Zastavení epidemie si podle ní žádá finanční prostředky ve výši 31 milionů dolarů (787 milionů Kč).

Loni se v Burundi, které má asi 11 milionů obyvatel, podle vlády nakazilo malárií více než osm milionů lidí. Nemoc nemusí být smrtelná, pokud se včas léčí. To se děje v Evropě, ale nikoli v chudých zemích.

Mezi příznaky malárie, jež se objeví většinou po 10-15 dnech od nákazy, patří horečka, zimnice, bolest kloubů a pocení, vysvětluje ockovacicentrum.cz. Malárie může také zapříčinit chudokrevnost a způsobit žloutenku. Dále se může objevit také mravenčení v pokožce. Pokud není tropická malárie včas léčena, může postižený upadnout do kómatu a často dochází k úmrtí. Obzvláště rizikový je průběh nemoci u dětí.

V zemi od roku 2015 panují nepokoje: prezident Pierre Nkurunziza tehdy zvítězil ve sporných volbách a opozice označila jeho setrvání ve funkci za protiústavní. O život od té doby přišly stovky lidí, dalších téměř 500.000 lidí bylo nuceno opustit své domovy.

Témata:  Burundi malárie nemoc

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy