Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tank Karrar budí obavy. Je silnější než ruská Armata?

Íránský tank Karrar
Íránský tank Karrar
Foto: tn.ai

Tank Karrar je jednou z nejnovějších a nejmocnějších zbraní světa. Tvrdí to o něm íránská armáda, která spustila jeho sériovou výrobu. Podle tamního ministra obrany Hosejna Dehkana je tank dokonce silnější, než některé ruské zbraně.

Írán oficiálně představil sofistikovaný tank vlastní výroby s názvem Karrar a spustil jeho sériovou výrobu. Podle Dehkana jde o jeden z nejmodernějších tanků na světě, co se týče síly, přesnosti a pohyblivosti týče.

Podle agentury MNA je tank vybaven elektronickým systémem kontroly palby, laserovým zaměřovačem, balistickým počítačem a pokrokovým navigačním zařízením. Stroj je tak na příklad schopen střílet na pohybující se cíle za tmy.

Tank má k dispozici také automatický systém kulometné palby a je neprodyšně uzavřený, což z něj činí obojživelné vozidlo. Dokáže se dostat přes hladinu řeky, ale umí se také pohybovat i pod hladinou, tudíž pro něj není ani rozvodněný terén překážkou.

"Karrar je v některých aspektech ještě dokonalejší než ruský T-90MS," dodal íránský ministr obrany s tím, že sériová výroba tanku bude probíhat v provincii Lorestan na západě země. 

Ruské tanky T-90 patří neodmyslitelně k historii tamního armádního pokroku a naposledy je východní velmoc nasadila při bojích v Sýrii. Typ T-90MS, na který odkazuje Dehkana, je modernizovaná exportní verze tanku poháněná výkonným motorem a vybavena optikou Sosna-U, navigačním systémem GLONASS a reaktivním pancéřováním.

Íránský Karrar může ale směle konkurovat i jednomu z nejmodernějších tanků světa, ruské T-14 Armatě. Ten se vyznačuje zejména netradičním umístěním posádky, která se nenachází v tzv. věži stroje, nýbrž ve zvláštní kapsli položené níže a sestává jen ze dvou až tří členů posádky. Zničit tuto kapsli se zdá být skoro nemožné. Ruský tank je lehčí a rychlejší než západní analogie.

Armata je vybavena novým dálkově ovládaným vysokotlakým kanónem ráže 125 mm 2A82-1M s hladkým vývrtem. Oproti starší verzi kanónu 2A82 došlo k prodloužení hlavně ze 48 na 52 ráží, čímž se pravděpodobně zvýšila přesnost i úsťová rychlost vystřeleného náboje. Vývoj byl zahájen v roce 2009, poprvé byly stroje z testovací série představeny 9. května 2015 na vojenské přehlídce na Rudém náměstí ke Dni vítězství.

I přes ukázku nového íránského tanku je Armata podle řady zahraničních expertů stále nejlepším tankem na světě. Odpovídá mu nejen vybavení a pancíř, ale i výše zmíněný fakt, že posádka je vůbec poprvé umístěna do izolované pancéřové kapsle a zvyšuje se její naděje na přežití i v případě přímého zásahu tanku.

Témata:  tank Karrar tank T-14 Armata Ruská armáda tanky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy