Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Otřestný pořad CNN: Moderátor snědl při natáčení lidský mozek, reakce jsou brutální + VIDEO

CNN Centrum v Atlantě, USA
CNN Centrum v Atlantě, USA
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington – Známý moderátor CNN Reza Aslan pořádně pobouřil nejen diváky, když ve svém pořadu o hinduistické sektě aghóríů snědl lidský mozek. Znepokojení už vyjádřily tisíce hinduistů žijících v USA. Sám Aslan se ale kauzou zřejmě dobře baví.

Aghóríové jsou malá a velmi radikální hinduistická sekta. Na konci 19. století se odhadoval počet aghóríjských asketů žijících v indickém Váránasí na dvě stě až tři sta. Nyní, v 21. století se jejich počet odhaduje na dvacet. Aghóríové mají nicméně četné laické následovníky. Skupina je známá především svojí praxí, která překračuje mnohá sociální tabu, jako je požívání masa z mrtvol nebo výkalů.

Aslan byl ostře kritizován poté, co snědl část lidského mozku při natáčení s touto kanibalistickou sektou v Indii. Epizoda, která je součástí série s názvem Věřící s Rezou Aslanem, byla odvysílána minulou neděli a vyvolala hrůzu a zděšení u mnoha diváků a zároveň rozzlobila hinduisty v Americe.

Tulsi Gabbardová, jediná hinduistka v americkém Kongresu, na twitteru napsala: „Jsem velmi rozrušena, že CNN využívá svou moc a vliv na zvýšení nepochopení a strachu lidí z hinduismu". „Aslan zjevně snažil najít senzacechtivé a absurdní způsoby, jak vykreslit hinduismus,“ zlobila se politička. „Aslan a CNN nejen že vrhli kruté světlo na sektu putujících asketů a vytvořili šokující vizuální efekty - jako kdyby cestovali do zoo - ale opakovaně předkládají falešné stereotypy o kastách, karmě a reinkarnaci, proti kterým hinduisté neúnavně bojují.“

Aslan (44), v Íránu narozený religionista, byl skupinou aghóríů vyzván ke snědení vařené mozkové tkáně během rituálu. Se skupinou se setkal v posvátném hinduistickém městě Varanasi v Uttar Pradeši, kde si obličej nechal pomazat popelem z lidských těl. Nakonec se napil alkoholického nápoje podávaného v lidské lebce, pak snědl to, o čem mu skupina řekla, že je lidský mozek.

V jednu chvíli se moderátor dostal do hádky s vůdcem sekty, který na něj křičel: „Pokud budeš tolik mluvit, uříznu ti hlavu!“ Poté začal jíst guru vlastní výkaly a nakonec je házel i na Aslana. „Mám pocit, že to mohla být chyba,“ vtipkoval Aslan. Později na facebooku dodal: „Chcete vědět, jak chutná mozek mrtvého chlapa? Jak dřevěné uhlí. Bylo to spálené na uhel.“

Indové žijící v USA CNN kritizovali a poukazovali, že tento maličký kult má jen málo co do činění s hinduismem. List Hindustan Times informoval, že americký Indický akční politický výbor v prohlášení uvedl: „S narůstajícím počtem zpráv o útocích poháněných nenávistí proti lidem indického původu po celých Spojených státech pořad charakterizuje hinduisty jako kanibaly, což je bizarní způsob pohledu na třetí největší náboženství na světě.“

Průmyslník Shalabh Kumar řekl pro Press Trust of India: „Je to nechutný útok na hinduismus". Na twitteru pak Kumar dodal: „CNN, Clinton News Network, nemá žádný respekt k hinduistům. Všichni hinduisté po celém světě by měli bojkotovat CNN.“ Tvrdil rovněž, že republikánská hinduistická koalice „plánuje přijmout zásadní kroky". Podle něj CNN „nechutně zaútočila na hinduisty kvůli tomu, že podporují Donalda Trumpa“. Současného prezidenta USA podle něj volilo 65 procent hinduistů žijících v USA.

Sanjay Puri, předseda amerického Indického akčního politického výboru, řekl: „Jsme velmi zklamáni. To je otázka, která hluboké znepokojila indicko-americkou komunitu, svědčí o tom velký počet hovorů a e-mailů, které jsme obdrželi. V nabité prostředí takhle show může vytvořit představu o indických Američanech, která by je mohla učinit náchylnější k dalším útokům".

Jak ale poukazuje deník Daily Mail, Aslan, kterého diskuze zřejmě velmi baví, se zřejmě omlouvat nehodlá. Na twitteru sdílel článek americké rady pro vědu a zdraví s titulkem: „Proč by Reza Aslan ze CNN neměl jíst lidské mozky" a dodal k tomu: „Kvůli titulku jako je tento, pracujete celý život."

Na své stránce na Facebooku Aslan o epizodě napsal: „Jak už jsem opakovaně řekl před kamerou a v upoutávce, (oni) nejsou reprezentanti hinduismu, ale jsou extrémní hinduistická sekta, která odmítá základní hinduistický rozdíl mezi čistotou a znečištěním.“

Aslan, který je sám muslim, je autorem několika knih, včetně „Není Boha kromě Boha: Původ. evoluce a budoucnost islámu“.

Témata:  CNN kanibalismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.