Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko s námitkami neuspělo. Europarlament schválil návrh směrnice o zbraních

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Štrasburk - Evropský parlament dnes většinou hlasů schválil návrh směrnice zpřísňující kontrolu nad střelnými zbraněmi. Norma se nelíbí českým europoslancům. Hlasování předcházela bouřlivá debata.

Pro předloženou kompromisní podobu směrnice hlasovalo 491 z 697 přítomných europoslanců, 178 bylo proti a 28 se zdrželo.

O pozměňovacích návrzích, předložených poslankyní Ditou Charanzovou (ANO) jménem liberálů, se ani nehlasovalo. Parlamentní zpravodajka Vicky Fordová z Británie totiž varovala, že tím by přišla vniveč veškerá dosavadní práce na vylepšení původního návrhu Evropské komise a práva dosavadních legálních držitelů zbraní by se ocitla v ohrožení.

Charanzová označila přijetí dokumentu za "promarněnou šanci", domnívá se však, že ještě bude možné využít výjimek - po vstupu směrnice v platnost totiž budou mít členské státy 15 měsíců na to, aby ji zapracovaly do vlastních zákonů a předpisů.

"Legitimní vlastníci zbraní se nemusí bát. Ti, kdo legálně drží zbraně dnes, si je podrží i nadále," ujišťovala Fordová. "Snižujeme riziko, že se zbraně dostanou do nesprávných rukou," přizvukovala Švédka Bodil Valeroová z výboru pro občanské svobody.

Eurokomisař pro bezpečnost Julian King z Británie připomněl, že s návrhem přišla Evropská komise na konci roku 2015 v reakci na teroristické útoky v Paříži, při kterých byly použity špatně znehodnocené zbraně.

"Klamete občany, dáváte jim mylné informace," zareagovala předkladatelka Fordová ve chvíli, kdy rozprava dospěla k obviňování unie, že okrádá lidi o svobodu.

Témata:  EU zbraně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy