Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ankara dál provokuje? Turečtí politici chystají v Německu 15 dalších akcí

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Berlín - Turečtí politici se i přes odpor Evropy chystají na další mítinky. Jak dnes informoval list Bild, do konce března se chtějí v Německu zúčastnit nejméně 15 shromáždění příznivců prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Turečtí poslanci, exministři a vysoce postavení členové vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) se chystají vystoupit mimo jiné v Berlíně, Stuttgartu, Hamburku, Mnichově a některých městech ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko.

Mezi ohlášenými řečníky na shromážděních podle Bildu nejsou na rozdíl od minulosti žádní ministři.

Mluvčí německé vlády podle agentury DPA minulý týden uvedl, že se chystá před referendem v Německu kolem třiceti akcí s účastí významných tureckých politiků. Lidové hlasování, v němž budou Turci rozhodovat o posílení pravomocí hlavy státu, se uskuteční 16. dubna. V Německu přitom žije asi 1,4 milionu lidí, kteří mají oprávnění v referendu hlasovat. Změna ústavy má v Turecku zavést prezidentský systém, Erdogan tak získá téměř absolutní moc.

Zrušení shromáždění v německých městech nedávno vyvolalo značné napětí mezi Ankarou a Berlínem. Situace se vyostřila také v Nizozemsku.

Témata:  Turecko Německo Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy