reklama

Afghánští mladíci v říjnu zatáhli jiného afghánského chlapce do lesa, ohrožovali ho nožem a znásilnili ho. Nižší soud jim udělil tresty až 15 měsíců v nápravném zařízení pro mladistvé. Uvedl ale, že nemohou být vyhoštěni, protože jsou mladší 18 let a protože v Afghánistánu panuje špatná bezpečnostní situace.

Odvolací soud v Uppsale rozhodnutí nižšího soudu zvrátil a za znásilnění nařídil vypovězení Afghánců ze země. Do Švédska se nesmějí vrátit po dobu deseti let.

Server Daily Mail s odkazem na švédská média uvádí, že pouze 19 procent zahraničních násilníků, kteří byli registrováni jako švédští obyvatelé, bylo v letech 2010 až 2014 deportováno z této skandinávské země. Vyplývá to z vládních čísel. Deportace odsouzených za znásilnění dítěte byly dokonce ještě nižší - 13 procent. Počet migrantů odsouzených za přitěžující znásilnění dítěte, kteří byli deportováni, není o moc vyšší (17 procent).

Deportace cizích státních příslušníků, kteří nebyli registrováni jako švédští občané byla vyšší. Shovívavost vůči cizincům odsouzeným za znásilnění a znásilnění s přitěžujícími okolnostmi dospělých je poněkud méně časté, přesto 37 procent migrantů odsouzených za znásilnění a 28 procent migrantů odsouzených za přitěžující znásilnění se vyhoštění vyhnulo.

Stejně tak dopadlo 48 procentům nelegálních migrantů odsouzených za znásilnění dítěte, kterým bylo umožněno zůstat v zemi, ukazují čísla zveřejněné švédskou vládou. V případě dětského znásilnění s přitěžujícími okolnostmi mohlo 33 procent odsouzených neregistrovaných osob zůstat v zemi.

Server The Local uvedl, že počet znásilnění ve Švédsku loni vzrostl o 13 procent na 6560.