reklama

Hawking se k politickým událostem většinou nevyjadřuje a soustředí se především na fyzikální události týkající se vesmíru. Není proto divu, že média zaujalo jeho vyjádření, které poskytl deníku Times. Týká se totiž britské politiky.

Podle vědce je Jeremy Corbyn jednoduše "katastrofou" a měl by v zájmu své strany odstoupit. Dodal, že Corbyn má "srdce na pravém místě" a jeho politiku považuje za spolehlivou, problém je ale podle něj jinde.

"Nechal se vylíčit jako levicový extrémista," vysvětlil svá slova Hawking. Následně uvedl, že by ho v nadcházejících volbách klidně podpořil, domnívá se ale, že by to bylo zbytečné.

Lídr britských labouristů se sice příklonem k levé straně spektra netají, sám ale několikrát varoval před vzestupem extremismu v Evropě. Podle něj se levice musí proti extremismu sjednotit a vést obyvatele k lepším životním podmínkám.

Corbyn se ale například velmi rezervovaně postavil k možnosti opakovat ve Velké Británii referendum, v němž lidé rozhodli o vystoupení ostrovní země z Evropské unie. Podotýká však, že si labouristé takový výsledek hlasování nepřáli a tvrdí, že byl výsledkem nátlaku pravice.

Přesto nejde šéf labouristů pro kritiku daleko. Část spolustraníků například pobouřil, když odmítl slíbit snižování počtu přistěhovalců v Británii. Jako premiér by se naopak zaměřil spíše na finanční pomoc oblastem s větším množstvím imigrantů, uvedl na nedávné výroční stranické konferenci v Liverpoolu. 

Jeho vyjádření k migraci využili ke kritice i vládní konzervativci, kteří chystají opatření k omezení přistěhovalectví i ze zemí unie. Po výsledcích červnového referenda, v němž se rozhodlo o brexitu, se na Corbyna rovněž snesla kritika za to, že se příliš neangažoval v boji za setrvání v unii.

Odstoupit z funkce předsedy strany se ale zatím nechystá. Do jejího čela byl zvolen před necelým rokem a ve stranickém hlasování získal téměř 62 procent odevzdaných hlasů. Hlasování se přitom zúčastnilo více než půl milionu členů.