reklama

O přelomovém verdiktu informoval server BBC, který uvedl, že zákaz musí musí vycházet z vnitřních předpisů společnosti, které vyžadují, aby se všichni zaměstnanci "oblékali neutrálně". Dnes o tom podle serveru rozhodl Evropský soudní dvůr a jde o první rozhodnutí soudu o nošení islámských šátků při práci.

Soud se zabýval případem dvou muslimek z Belgie a jedné z Francie, které byly kvůli šátku propuštěny ze zaměstnání. Advokáti muslimek argumentovaly proti zákazům tím, že nošení šátků nijak nesnižuje schopnost žen vykonávat jejich pracovní úkoly.

Podle soudu by šlo o diskriminaci, pokud by zaměstnavatel zvýhodnil nebo naopak nezvýhodnil pouze některá náboženství. V případě plošného zákazu vztahujícího se na všechny náboženství ale o diskriminaci nejde.

Problematika zahalování obličeje u muslimských žen dělí evropskou společnost. Jedni tento druh vyznání náboženství podporují a argumentují především lidskými právy, podle odpůrců muslimských šátků by měly pro muslimky platit stejná pravidla, jako pro ostatní obyvatele Evropy.

V České republice platí zákon, podle kterého je zahalování nepřípustné na veřejných shromážděních nebo například sportovních utkáních. Jiné země jsou ale přísnější a muslimské šátky zcela zakázaly. Týká se to například měst ve Španělsku, Rakousku, Nizozemí a dalších. Ve Velké Británii mají ředitelé škol pravomoc zakázat šátky muslimským žákům.