Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ženy jsou hloupé? Europoslanec Korwin-Mikke byl potrestán za své výroky

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Štrasburk - Polský europoslanec Janusz Korwin-Mikke (74) přijde o část peněz, na které má nárok, po deset dní se nebude smět účastnit práce parlamentu a rok nebude moci Evropský parlament nijak reprezentovat. Jde o trest za urážlivé výroky na adresu žen, které politik nedávno pronesl.

Europoslanec v debatě o nerovnosti v odměňování žen a mužů nedávno prohlásil, že nižší platy žen pokládá za samozřejmé. "Protože jsou slabší, menší a méně inteligentní, musejí také méně vydělávat," vysvětlil svůj postoj.

"Nebudu tolerovat takové chování," reagoval dnes nový předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani, který vyšetřování této záležitosti zahájil na základě hned několika stížnosti, které podali poslancovi kolegové z europarlamentu.

Od europoslanců se podle něj čeká, že budou své povinnosti vykonávat s patřičnou důstojností. "Urážkou všech žen předvedl poslanec své pohrdání našimi nejzákladnějšími hodnotami," dodal Tajani.

Korwin-Mikke přijde na 30 dní o paušální denní příspěvky. Těchto 306 eur (přes 8200 Kč) vyplácí europarlament na pokrytí výdajů, které jeho členové hradí v období parlamentní činnosti, pokud svou přítomnost potvrdí podpisem. Příspěvek se snižuje na polovinu, pokud se europoslanec nezúčastní více než poloviny jmenovitých hlasování ve dnech plenárního jednání.

Témata:  ženy EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy