reklama

„I přes můj odpor se stalo se to, čeho jsem se obával, směrnice o střelných zbraních byla přijata. Zvítězilo tak upřednostňování politických her velkých hráčů před odborností. Někteří kolegové podlehli obrovskému politickému tlaku ze strany Komise, a tak se podařilo text protlačit. Komise zcela ignorovala závěry expertních podkladů a seminářů. I přes naše opakované žádosti nedodala dopadovou studii, kterou měl naopak celý legislativní proces začít,“ zlobí se komunistický europoslanec Jiří Maštálka.

Podle něj byl právě přijat bič na legální držitele zbrojních průkazů a legálních zbraní. „Nevěřím tomu, že tato směrnice přispěje ke zvýšení bezpečnosti v Evropě. Žádný terorista si přece nepůjde koupit zbraň do kamenného obchodu. Dojde jen k posílení nelegálního obchodu se zbraněmi na černém trhu. Bohužel opět zvítězila byrokracie nad zdravým rozumem!“ uvedl Maštálka na sociálních sítích.

„Nedáme se! Evropský parlament proti naší vůli schválil novou regulaci držení zbraní, prý kvůli boji s terorismem. Terorista ale nikdy nepoužívá legální zbraň, ať už je to samopal, kamion nebo sekyra. Nyní vyzývám českou vládu, aby se nepodvolila: vládo, vyzvi Evropský soudní dvůr ke zrušení směrnice, která překračuje pravomoci EU,“ napsal na facebooku po hlasování europoslanec svobodných Petr Mach.

„Směrnice o zbraních bohužel prošla v podobě příliš omezující držitele zbraní. Hlasoval jsem proti, protože tzv. kompromis stále obsahuje mnoho nadbytečné regulace, která nijak neomezí terorismus, ale bude zbytečně omezovat slušné držitele zbraní. Vláda by měla směrnici napadnout u Evropského soudu. Vyzval jsem k tomu českého ministra vnitra už vloni v červenci, doufám, že kvalitní podání k Evropskému soudu podá,“ reagoval na sociálních sítích europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Před časem tady pan Juncker představil pět plánů na budoucnost Evropské unie. Jeden z nich byl, že Evropská unie toho bude dělat méně a bude to dělat lépe. Mně by se to líbilo, ale v tomto případě bohužel Evropská unie dělá více a dělá to hůře. Jestli je Evropský parlament frustrován, že ho lidé neberou moc vážně a že je tady nízká volební účast v evropských volbách, tak třeba zrušme sto směrnic. Nebo dejme polovinu evropského rozpočtu od roku 2020 na ochranu vnějších hranic před nelegálními migranty a teroristy,“ uvedl v projevu šéf Aliance konzervativců a reformistů v Evropě Jan Zahradil (ODS).

Směrnice v boji proti terorismu podle něj nebude nic platná. „Teroristé se jí budou smát, protože samozřejmě budou mít k dispozici černý trh. Jediné, co tato směrnice dokáže, je že rozkýve a destabilizuje účinnou národní legislativu k držení zbraní, jako je například v mé zemi, a stane se nástrojem byrokratické buzerace slušných lidí, slušných držitelů zbraní,“ dodal před hlasováním s tím, že pro návrh rozhodně hlasovat nebude.