reklama

Azylový úřad pondělí ke kauze uvedl, že většina z těch, kteří jsou umístěni ve vazbě ve městě Bekescsaba na jihovýchodě země, je zadržována, protože porušila azylová pravidla Evropské unie.

V prohlášení pro AP úřad uvedl, že zadržené osoby dostávají pravidelné aktuální informace o stavu jejich případů a že situace v centru je klidná.

Zadržení si údajně také stěžovali, že jim maďarské orgány odebraly otisky prstů, i když nežádají o azyl v Maďarsku.

Maďarský parlament minulý týden velkou většinou hlasů schválil zákon, který umožňuje systematicky omezovat svobodu pohybu migrantů. Ti jakmile vstoupí do země, budou v pohraničí zadržováni v uprchlických táborech až do definitivního vyřízení jejich žádostí o azyl.

Zákon počítá s tím, že uprchlíci se budou muset zdržovat v „tranzitních zónách" u hranic, které by směli opustit jedině směrem do Srbska a Chorvatska. Policie zároveň bude moci vracet za hranice jakéhokoliv migranta, který bude v Maďarsku nelegálně a bude na jeho území zjištěn, uvedla agentura MTI; až dosud policie vracela do Srbska a Chorvatska běžence dopadené v osmikilometrovém pohraničním pásu.

Nový zákon zajistí, že „nikdo nebude moci vstoupit do Maďarska a Evropské unie bez povolení", uvedl maďarský ministr vnitra Sándor Pintér. Ochránci lidských práv namítají, že nová, přísnější pravidla zbaví uprchlíky mezinárodní ochrany.