Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do aukce míří fotoalbum Evy Braunové

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Britská aukční síň C&T Auctions ve středu nabídne zájemcům fotoalbum, které patřilo dlouholeté milence a následné manželce nacistického vůdce Adolfa Hitlera Evě Braunové.

Sbírka fotografií, mezi kterými jsou dosud nezveřejněné a nearanžované snímky Hitlera a dalších nacistických činitelů, by mohla vynést přes 15.000 liber (přes 380.000 korun), napsala agentura Reuters.

"Fotografie jsou velmi osobní," prohlásil Tim Harper z C&T Auctions. Vysvětlil, že album, které dosud patří nejmenovanému sběrateli, obsahuje snímky, které by nacistické úřady dbající na propagandistický obsah nezveřejnily. "Fotky, které jsou v albu, jsou přirozené, uvolněné a mnohé z nich jsou veselé, zcela jistě by nebyly schváleny ke zveřejnění," dodal.

Snímky, na kterých je Hitler například s Josephem Goebbels, Hermannem Göringem či Heinrichem Himmlerem, musel podle Harpera pořídit někdo, kdo měl přístup k vůdci a k vrcholným nacistickým kruhům.

Album objevili britský fotograf Edward Dean a válečný zpravodaj BBC Richard Dimbleby, kteří se po pádu Berlína v květnu 1945 dostali do Hitlerova bunkru v areálu říšského kancléřství. Soubor fotografií byl v místnosti, kterou Braunová využívala jako ložnici.

Témata:  Adolf Hitler II. světová válka Eva Braunová Velká Británie

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.