Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump chce najít důkazy, že ho Obama odposlouchával

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington - Americký prezident Donald Trump nepochybuje o tom, že ministerstvo spravedlnosti najde důkazy na podporu jeho tvrzení. Podle něj ho Barack Obama nechal před volbami odposlouchávat.

Na tiskové konferenci ve Washingtonu to dnes řekl mluvčí Bílého domu Sean Spicer. Informace, kterou ministerstvo zveřejní, prý dá hlavě státu určitě za pravdu.

Obvinění, s nímž Trump přišel před deseti dny na twitteru, komentoval mluvčí den poté, co ministerstvo spravedlnosti požádalo o víc času, aby v kauze údajných odposlechů mohlo poskytnout kongresové komisi pro tajné služby důkazy.

Původně je ministerstvo mělo předložit do příštího pondělí. Úřad ale prý potřebuje víc času, aby mohl žádost výboru prostudovat a zjistit, zda vůbec nějaké dokumenty potvrzující obvinění existují.

Americké ministerstvo spravedlnosti požádalo o více času, aby mohlo poskytnout Kongresu USA důkazy v kauze údajných odposlechů nynějšího prezidenta Donalda Trumpa během loňské volební kampaně. V noci na dnešek o tom informovala agentura Reuters. Trump před více než týdnem na twitteru obvinil svého předchůdce Baracka Obamu, že nařídil odposlech jeho newyorských kanceláří v mrakodrapu Trump Tower. Obamův mluvčí Kevin Lewis nařčení odmítl jako falešná.

Výbor Sněmovny reprezentantů USA pro tajné služby v reakci na Trumpovo prohlášení poslal dopis ministerstvu spravedlnosti s žádostí, aby do pondělka předložilo příslušné důkazy o odposleších. Mluvčí ministerstva uvedla, že úřad potřebuje více času, aby mohl v souladu s právním postupem prostudovat žádost výboru a zjistit, zda vůbec nějaké dokumenty potvrzující obvinění existují.

Témata:  Donald Trump USA Barack Obama

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy