reklama

"Víte, co se stalo v Černé Hoře. Došlo tam k pokusu o státní převrat a možná dokonce i k pokusu o atentát na lídra státu. Jen málokdo pochybuje, že za tím stojí Rusko," uvedl Johnson pro britskou televizi ITV. 

Domnívá se, že Kreml je všehoschopný a v dosažení cíle se nezastaví před ničím. "Existuje spousta důkazů, které ukazují, že Rusko je schopno všech špinavých triků,“ dodal šéf britské diplomacie s tím, že nejvíce se to ukázalo během posledních měsíců.

Neobává se ale, že by východní velmoc zatím zasahovala do chodu Velké Británie. Přesto pozoruje, že se vztahy mezi Londýnem a Moskvou zhoršily, čehož lituje. Sám si pamatuje na dřívější období, kdy mezi zeměmi panovala jiná atmosféra.

Černá hora chce do NATO, Ruska se bojí

Černá Hora v současné době řeší několik kritických záležitostí. Na jedné straně stojí Rusko, kterého se obává, neboť se údajně pokusilo o státní převrat v této zemi. Na straně druhé se její oči upírají k Severoatlantické alianci, jehož součástí by se země mohla stát už za několik měsíců. To se ale Rusku nelíbí, protože má s Černou Horou své plány.

Premiér Duško Markovic proto vzkázal Rusku a jeho stoupencům, aby přestali odporovat snahám Černé Hory o členství v Severoatlantické alianci. Podle něj jde východu o destabilizaci země prostřednictvím zasahování do jejích vnitřních záležitostí.

Markovič vzkázal Rusku, aby od Černé hory "dalo ruce pryč" poté, co místní proruská strana odsoudila nedávnou výzvu černohorského speciálního prokurátora Milivoje Katniče, který požádal parlament v Podgorici o zrušení poslanecké imunity dvou předních opozičních představitelů zřejmě zapojených do loňského pokusu o převrat.

Moskvou řízený puč

Několik hodin před parlamentními volbami v říjnu loňského roku zadrželi policisté v Černé Hoře skupinu podezřelých Srbů, která měla podle tamní prokuratury v úmyslu vyvolat násilnosti a zavraždit premiéra Mila Djukanoviče.

Během převratu o volební noci mělo podle prokuratury vstoupit do Černé Hory asi 500 lidí. V této balkánské zemi by vyvolávali násilnosti a najali profesionální odstřelovače, kteří by zabili premiéra. Srbské úřady podle prokuratury deportovaly několik ruských agentů, kteří sledovali Djukanoviče z území Srbska.

Jak se ukázalo, důvodem těchto plánů mohla být právě pozvánka země do NATO. Černohorský prokurátor navíc potvrdil, že šlo o Moskvou řízený pokus během voleb spáchat převrat ve snaze zastavit zemi ve vstupu do NATO.

"Doposud jsme měli důkazy o tom, že do toho byly zapojeny ruské nacionalistické struktury, ale nyní také máme důkazy, že ruské státní orgány byly na určité úrovni také zapojeny," cituje prokurátora Milivoje Katnice agentura AFP.