reklama

Německý deník Welt am Sonntag před několika dny uvedl, že kancléřka Angela Merkelová a její ministři se 12. září 2015 dohodli, že pošlou tisíce policistů, kteří měli následující večer uzavřít hranice. Tento plán byl údajně zastaven jen několik hodin předtím, než měli být policisté vysláni.

Německo podle deníku změnilo názor poté, co někteří úředníci na mimořádném zasedání německého ministerstva vnitra vyjádřili obavy z uzavření hranic. Ministr údajně nechtěl převzít zodpovědnost za rozhodnutí, které by mohlo být nezákonné podle německého i evropského práva. Možnost, že by se v médiích objevily obrázky policistů blokujících ženy a děti, vyvolala natolik velké obavy, že Německo úplně změnilo názor a povolilo vstup do země všem žadatelům o azyl, informovala agentura AP.

Tyto informace teď doplňuje také server The Times. Ten cituje z knihy Driven by Events: Merkel’s Refugee Policy (Řízena událostmi: Uprchlická politika Merkelové), kterou napsal politický novinář Robin Alexander.

Ten například uvádí, že Merkelová byla varována, že přes Balkán putovalo až 40,000 migrantů a že by mohli vstoupit do Německa během jediného víkendu. V reakci na to schválila soubor nouzových opatření vedoucích k utěsnění jižní hranice země, kde měly být rozmístěny tisíce policistů autobusem a vrtulník.

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière jako šéf všech policistů vznesl dvě otázky: „Můžeme žít s obrázky, které se kvůli tomu objeví?" a „Co se stane, když 500 uprchlíků s dětmi v náručí poběží směrem k hraniční stráži?“ Dostal prý odpověď, že o příslušné akci rozhodnou policisté v terénu.

De Maizière pak tuto odpověď představil Merkelové, která si to rozmyslela a nechala hranice otevřené. Podle knihy se tak vlastně kancléřka obávala, že střety s pohraniční policií by vypadaly v televizi špatně. „Z historických důvodů se kancléřka obávala obrazů ozbrojené německé policie konfrontující civilisty na našich hranicích," říká Alexander.

„Nakonec Merkelová odmítla převzít odpovědnost, i když bylo vše připraveno k uzavření hranice, takže zůstala otevřená - bez explicitního rozhodnutí," dodal Alexander s tím, že „obavy z migrace" v celé Evropě pomohly zasít semena brexitu a zvolit Donalda Trumpa jako prezidenta USA.