Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká armáda v problémech? Většina pozemních jednotek není bojeschopná, varuje magazín

U.S. ARMY, ilustrační fotografie
U.S. ARMY, ilustrační fotografie
Foto: defense.gov **www.defense.gov**

Začátkem února letošního roku byly pouze tři brigády pozemních sil USA bojeschopné. Podle amerického generála Daniela Allyna za to může nedostatek financí. Dalších 55 brigád neprošlo dostatečným výcvikem pro bojové nasazení. Za tímto stavem nestojí ovšem málo prostředků, ale zastarávání struktury jednotek. Nový způsob myšlení a reorganizace armády mohou zvrátit tento trend bez potřeby zvyšovat rozpočet.

Před čtyřmi roky se o pozemních silách podobně vyjádřil i generál Ray Odierno. Automatické zastropování amerického rozpočtu mělo na svědomí, dle názoru Odierna, že řádně vycvičené byly pouhé dvě brigády. Pozemní síly ale v žádném v případě nedostatkem financí netrpí, soudí Daniel Davis ve svém článku pro The National Interest. Ročně hospodaří se 148 miliardami amerických dolarů.

Tato suma je větší, než obranné rozpočty Japonska, Německa a Ruska dohromady. Zastropování rozpočtu nutně nečiní americké pozemní síly méně připravenými na boj. Spíše je důležité soustředit se na to, jak jsou peníze utráceny a jak je služba v armádě organizována. Čína a Rusko včas rozeznaly měnící se povahu války a rozhodly se své pozemní síly reformovat.

Čína a Rusko připravené na hybridní válku

Moskva se od roku 2010 začala zbavovat divizí jako základní jednotky svých pozemních sil. Nahradila je menšími a nebezpečnějšími útvary. Americký vojenský časopis Infantry v loňském roce varoval před využitím hybridního způsobu vedení války ve východní Evropě, ve kterém mají především malá a pohyblivá uskupení své místo.

Součásti nových ruských jednotek jsou mezi sebou velmi dobře propojené a jsou velmi mobilní. Skládají se z tankové a protitankové roty, tří motostřeleckých rot, dvou až tří dělostřeleckých baterií a dvou baterií protivzdušné obrany.

Čínské pozemní síly byly reformovány podobným způsobem. Hlavní reorganizace za účelem získání výhody ve vývoji nových způsobů vedení války začala před více než deseti lety. Podobně jako Rusové, Peking nahradil masivní a těžkopádné divize mobilnějšími a menšími uskupeními.

Před invazí do Iráku v roce 2003 americké pozemní síly věnovaly výcviku vojáků značnou pozornost a na zemi jasně dominovaly nad svými tehdejšími čínskými a ruskými protějšky. Od té doby se ovšem USA naplno věnovaly rozvoji taktiky, jak efektivně potlačit lokální nepokoje a povstání. To vedlo ke zhoršení konvenčních bojových schopností. Pentagon následně ztratil deset let, kdy se mohl věnovat modernizaci a reorganizaci pozemních sil. Výhoda, jež USA nad Čínou a Ruskem měly, se začala vytrácet. Pokud se něco nezmění, američtí vojáci by na zemi mohli brzy vypadnout ze světové špičky.

Řešení pro USA na obzoru

V roce 2015 došlo k založení Národní komise pro budoucnost pozemních vojsk. Jejím úkolem bylo zhodnotit, jakou strukturu a velikost by americké pozemní síly měly mít. Ke klíčovým závěrům Národní komise patřila výzva vůči ministerstvu obrany a generálnímu štábu, aby se zabývaly vytvořením alternativní podoby armády včetně průzkumných úderných skupin (PÚS).

Jedna PÚS se má skládat z 6000 vojáků. PÚS by měly zvýšit bojovou efektivitu amerických pozemních síl díky využití nových technologií a postupů, soudí plukovník Douglas Macgregor, autor konceptu. Senátní komise pro pozemní síly přijala doporučení Národní komise a iniciovala vytvoření pracovní skupiny pro PÚS, jež má vytvářet modely efektivity a hodnotit účinnost nového uskupení.

Tvorba PÚS je pojata odlišně od předchozích útvarů pozemních sil. PÚS kombinují pohyblivost a podpůrné, průzkumné a útočné schopnosti. Na rozdíl od současných uskupení jsou PÚS plně soběstačné jednotky pod velením jednohvězdičkového generála se značnou palebnou silou a větší šancí na přežití v bojových střetnutích než současné útvary.

Čína a Rusko již s podobnými reformami začaly. PÚS s dobře vycvičenými americkými vojáky mají potenciál navrátit USA status nezpochybnitelné vojenské velmoci.

Témata:  USA Pentagon armáda U.S. ARMY

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.