Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exprezidentka Jižní Koreje musí k výslechu

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Jihokorejská exprezidentka Pak Kun-hje se má 21. března dostavit k výslechu v korupční kauze. Bývalou hlavu státu již nechrání imunita, může tak být trestně stíhána.

Korupční skandál se točí kolem důvěrnice odvolané prezidentky Čche Son-sil, která čelí podezření, že s využitím svých vazeb na hlavu státu nutila jihokorejské firmy, aby darovaly miliony dolarů nadacím, které ona sama řídila.

Do skandálu je zapletena také největší jihokorejská firma Samsung Group; soud s jejím šéfem I Če-jongem začal minulý týden.

Prokuratura viní exprezidentku z úplatkářství, vydírání a zneužití moci. Pak vinu popírá a dosud odmítala s vyšetřovateli komunikovat.

Témata:  Jižní Korea Pak Kun-hje 1

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.