Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko vydírá EU. Hrozí, že pustí statisíce migrantů

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Turecký ministr pro evropské záležitosti Ömer Çelik prohlásil, že Ankara splnila své závazky vyplývající z migrační dohody, EU ale nedodržela jediný slib. Turecko opět pohrozilo, že dokument přehodnotí.

"Nevidím jediný důvod, proč by mělo Turecko dál dohodu dodržovat," prohlásil Çelik v rozhovoru, který dnes zveřejnila agentura Reuters.

Dle ministra je zcela jasné, že se unijní státy nehodlají postavit čelem ke svému slibu umožnit Turecku bezvízový styk.

Diplomatická roztržka mezi Tureckem a Nizozemskem se rozhořela o víkendu poté, co nizozemské úřady vyhostily tureckou ministryni pro záležitosti rodiny. Před tím Nizozemsko zakázalo přistát v Rotterdamu šéfovi turecké diplomacie Mevlütu Çavuşogluovi.

Spor podle Çelika nijak neohrozí investice nizozemských podnikatelů v Turecku. Hněv turecké vlády se týká nizozemské vlády, nikoli nizozemského lidu, uvedl. Ankara v úterý mimo jiné ohlásila, že zmrazí diplomatické styky s Haagem na nejvyšší úrovni. Někteří turečtí politici v uplynulých dnech hrozili Nizozemsku i hospodářskými sankcemi. Podle Çelika ale k jejich uvalení nedojde.

Témata:  Turecko EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy