Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman pozval do Prahy maďarského prezidenta

Miloš Zeman, prezident České repubilky
Miloš Zeman, prezident České repubilky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman pogratuloval Jánosi Áderovi k obhájení funkce maďarského prezidenta a pozval ho do Prahy.

Áder (57) byl v pondělí zvolen na další pětileté období díky hlasům poslanců vládních stran. Je považován za blízkého spolupracovníka předsedy vlády Viktora Orbána, a to přes občasné názorové neshody s ním.

"S potěšením konstatuji, že se naše země těší výborné úrovni vzájemných vztahů a že úspěšně rozvíjejí spolupráci v rámci EU, NATO i V4. Jsem rád, že se z Visegrádské čtyřky nestal pouze diskuzní klub, ale že přináší hmatatelné výsledky v oblasti regionálního rozvoje, soudržnosti středoevropského regionu i koordinace společných pozic," uvedl Zeman v telegramu, jehož text zveřejnil Pražský hrad.

"Bude mi potěšením přivítat Vás i s Vaší chotí na Pražském hradě a pevně věřím, že ze svých pozic přispějeme k dalšímu upevnění česko-maďarského přátelství," napsal Zeman.

Áder je spoluautorem reformy soudnictví, která u orgánů Evropské unie vzbudila obavu o nezávislost maďarské justice. Podílel se také na změně volebního systému, která podle opozice zvýhodňuje stranu Fidesz. K některým Orbánovým kontroverzním reformám měl ale výhrady.

Témata:  Miloš Zeman János Áder Maďarsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.