Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američan podpálil obchod. Myslel si, že patří muslimům

Policie USA
Policie USA
Foto: Pixabay

Miami (USA) – Americká policie obvinila muže (64) ze žhářství poté, co se pokusil podpálit obchod. Žhář tvrdil, že chce „vyhnat Araby pryč ze země“. Problém byl ale v tom, že obchod patřil muži indického původu, píše server Al Jazeera.

Muž v americkém státě Florida čelí obviněné ze žhářství prvního stupně poté, co se minulý pátek pokusil podpálit místní samoobsluhu, protože si myslel, že byla vlastněna muslimy. Richard Leslie Lloyd policii řekl, že se snažil podnik v Port St Lucie zničit, aby „vyhnal Araby z naší země".

Policie uvedla, že obchod patřil muži původem z Indie. Místní televizní kanál WPTV uvedl, že Lloyd byl naštvaný na Araby „kvůli tomu, co dělají na Středním východě". Podle policie Lloyd doufal, že od zapáleného odpadkového koše se oheň rozšíří na celý obchod.

„Když přijeli policisté všimli si, že před dveřmi je umístěna popelnice a že její obsah byl v plamenech," uvedl šerif Ken J. Mascara. „Když viděl naše strážníky, dal ruce za záda a řekl, abychom ho odvedli pryč,“ dodal.

Podle policejní zprávy Lloyd vyšetřovatelům řekl, že „to udělal pro Ameriku“. „Pan Lloyd se bohužel domníval, že majitelé obchodu byli muslimové, ve skutečnosti jsou ale indického původu," řekl Mascara.

„Bez ohledu na to nebudeme tolerovat násilí na základě věku, rasy, barvy pleti, původu, národnosti, náboženství, sexuální orientace, národnostního původu, útoky na osoby s mentálním či tělesným postižením nebo bezdomovce,“ uvedla policie. Nyní bude přezkoumáno Lloydovo duševní zdraví, aby bylo možné zjistit, zda může být obviněn z trestného činu z nenávisti.

Tento útok je zatím poslední v sérii nedávných útoků zaměřených na menšiny ve Spojených státech, připomíná Al Jazeera. Například 3. března byl v Seattlu ve státě Washington postřelen sihkský muž, den předtím byl v Jižní Karolíně zabit muž indického původu. Na konci února byl v Kansasu zastřelen indický inženýr a dva další lidé byli zraněni. Útočník před útokem křičel rasistické nadávky.

Témata:  USA rasismus žhářství policie USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy