Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kyjev pozastavil nákladní dopravu na východ Ukrajiny

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Proruští separatisté na začátku března převzali kontrolu nad zhruba 40 hutními a těžebními podniky v reakci na blokádu železničního spojení s Donbasem, kterou uplatňují ukrajinští radikálové. Ukrajinská bezpečnostní rada dnes odpověděla pozastavením veškeré nákladní dopravy na východ země.

Mezi podniky, které povstalci v odvetě převzali, jsou také zařízení nejbohatšího ukrajinského podnikatele Rinata Achmetova a jeho energetického holdingu DTEK. Povstalci drží jeho největší doly, elektrárnu a rozvodnu.

"(Zákaz) bude platit do doby, než okupanti vrátí ukradené ukrajinské průmyslové závody pod ukrajinskou správu," řekl podle agentury Interfax ukrajinský prezident Petro Porošenko během schůzky bezpečnostní rady.

Opatření se týká veškerého železničního i silničního spojení s "ministáty", které mají na východě Ukrajiny pod kontrolou povstalci. Jedinou výjimkou budou podle něj dodávky humanitární pomoci.

Dnešní krok by podle agentury AP mohl způsobit Ukrajině vážné ekonomické potíže a ohrozit křehké příměří na východě.

Navzdory tři roky trvajícímu konfliktu zůstalo mezi separatistickými oblastmi a zbytkem země kontrolovaným vládou v Kyjevě obchodní spojení. Blokáda železnice, kterou mají na svědomí ukrajinští radikálové, od ledna způsobuje potíže také vládě, neboť konflikt zastavil přepravu uhlí z východu na západ země. To ohrožuje dodávky elektřiny pro některé ukrajinské podniky a pro zhruba desetinu obyvatelstva země.

Témata:  Ukrajinská krize Donbass v Doněcku Petr Porošenko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy