reklama

Skupina expertů zkoumá genetické mutace, které určují, do jaké výšky konkrétní jedinec doroste. Ačkoli geny odpovědné za tělesnou výšku jsou známé už delší dobu, dal se z nich vzrůst předpovědět jen velmi přibližně. Nyní ale odborníci odhalili způsob, jak odhad výšky na základě konkrétních genetických mutací zpřesnit.

"Za několik let bude možné vzít vzorek DNA z místa činu a říci policii, jakou má podezřelý výšku nebo ji alespoň poměrně přesně odhadnout," popsal výhody zpřesněné analýzy profesor Tim Frayling z univerzity v anglickém Exeteru.

Vědci vycházeli přitom z genetických dat sesbíraných od 250.000 lidí a identifikovali 700 genetických variací, které podle nich výšku ovlivňují. Díky tomu prý budou schopni uklidnit třeba rodiče, kteří mají starosti s malým vzrůstem svých dětí a říci jim, jestli jejich potomek ještě vyroste.

Pomůže to i v léčbě nemocí, které s tělesným vzrůstem souvisejí. Britští vědci prokázali, že vysocí lidé mají větší riziko rakoviny. Je to dáno nejspíše vyšším počtem buněk v jejich těle, z nichž některá se může maligně zvrhnout. Svoji výšku člověk neovlivní, může však ovlivnit další rizikové faktory, které k rakovině přispívají – například nekouřit, jíst zdravě, nepít alkohol a mít dostatek pohybu.

Lidé s menší postavou mají naopak vyšší pravděpodobnost onemocnění srdce a cév. Měli by proto dbát na svůj jídelníček a omezovat ve své stravě tuky, aby předešli vzniku aterosklerózy (kornatění tepen).

Ač to zní nepravděpodobně, vzrůst člověka má vliv i na jeho kariéru a plat. V mnoha studiích se ukázalo, že „čahouni" jsou v práci úspěšnější – je to dané zřejmě jejich sebevědomím, neboť vysocí lidé jsou obecně jistější než jedinci s menším vzrůstem. To pak ovlivňuje jejich pracovní kariéru a potažmo i jejich výdělky.