Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko vyslalo armádu do Libye, tvrdí diplomaté

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Káhira/Moskva – Rusko už několik dní rozmisťuje své speciální síly na letecké základně v západním Egyptě nedaleko hranic s Libyí. Uvádí to agentura Reuters s odvoláním na egyptské a americké zdroje. Tyto manévry podle agentury prohlubují obavy USA týkající se role Moskvy v Libyi.

Takové ruské nasazení by mohlo být podle diplomatických zdrojů součástí snahy podpořit libyjského vojenského velitele Khalifa Haftara, který 3. března utrpěl porážku ze strany radikálů z Obranných brigád Benghází, kteří vyhnali jeho jednotky z ropných přístavů As-Sidr a Rás Lanúf.

Američtí úředníci, kteří promluvili pod podmínkou zachování anonymity, tvrdí, že Spojené státy zpozorovaly ruské speciální sily a bezpilotní letouny u Sidi Barrani, asi 100 km od hranic mezi Egyptem a Libyí. Mělo by jít o 22člennou ruskou jednotku, tvrdí zdroje z Egypta. Ty také uvádí, že Rusko od začátku února také používá další egyptskou základnu dál na východ v Marsa Matrouh.

Žádné nasazení ruských sil v oblasti ale zatím hlášeno nebylo, ruské ministerstvo obrany věc zatím nekomentovalo. Egypt pak popřel existenci jakéhokoli ruského kontingentu na jeho půdě. „Žádný cizí voják z jakékoliv cizí země na egyptské půdě nepůsobí. Je to otázka suverenity," řekl uvedl mluvčí egyptské armády Tamer al-Rifai.

Věc odmítla komentovat i americká armáda. Úředníci varují, že monitorování ruských vojenských aktivit často komplikuje nasazení žoldáků a neoznačených vojáků. Agentura proto dodává, že není možné přítomnost ruských speciálních sil či ruské techniky v Egyptě nezávisle ověřit.

Do Libye poslalo v uplynulých dvou letech své zvláštní jednotky či vojenské poradce několik západních zemí včetně Spojených států. Americká armáda také provádí letecké údery na podporu libyjské kampaně, která loni vyhnala Islámský stát z jeho pevnosti ve městě Sirta.

Otázky týkající se role Ruska v severní Africe vyvolávají rostoucí obavy ve Washingtonu. Ten má pochybnosti ohledně záměrů Moskvy v zemi bohaté na ropu, Libye se totiž od svržení dlouholetého vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011 nevzpamatovala z chaosu. O vládu nad zemí usilují dva kabinety - ten na východě, který stojí za Haftarem, neuznává vládu v Tripolisu, která má podporu OSN. 

Témata:  Ruská armáda Libye Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy