Autentický záznam hlasu Adolfa Hitlera (11:22) | video: YouTube

Server War History Online uvedl, že generál Hitlera přijal v železničním vagónu, aby delegace nevypadala jako oficiální státní návštěva a jeho přítomnost nebudila příliš velkou pozornost.

Součástí jednání byl i technik, který měl, podobně jako v řadě předchozích případů, zaznamenat pouze úvod hovoru a oficiální přivítání. Namísto toho, aby poté nahrávací zařízení vypnul, nechal jej úmyslně běžet dál.

Na jediné dochované nahrávce, která pochází od finskeho rádiotechnika Thora Damena, Hitler s generálem rozebírají například neúspěch nacistických vojsk při bojích se Sovětským svazem. Hovoří spolu ale například i o výkonech zbrojařského průmyslu. Oba muži se podle dostupných údajů setkali 4. června 1942 ve Finsku.

Příslušníci SS ale po zhruba deseti minutách zjistili, že Damen celý jejich rozhovor nahrává, aniž by k tomu měl od Hitlera výslovné povolení. Nahrávací zařízení bylo proto i s nahrávkou zabaveno a odesláno cenzorským úřadům.

Na veřejnost se nahrávka dostala až před několika lety, desítky let po skončení druhé světové války a smrti Adolfa Hitlera. V tuto chvíli jde o jedinou možnost, jak si mohou příznivci historie poslechnout autentický hlas neslavně proslulého nacistického vůdce.

– Globe24.cz

100

Rusko vyslalo armádu do Libye, tvrdí diplomaté

Čtěte dále