Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ozbrojenci v Etiopii zabili 28 lidí a unesli 43 dětí, hrozí občanská válka

Armáda Jižního Súdánu
Armáda Jižního Súdánu
Foto: Pixabay

Addis Abeba - Jihosúdánští ozbrojenci vtrhli na území sousední Etiopie, kde zabili 28 lidí a unesli 43 dětí. Jihosúdánské a etiopské kmeny na sebe v oblasti Gambella útočí už roky. Nyní je situace tak vážná, že hrozí občanská válka.

Jihosúdánské a etiopské kmeny si kradou dobytek a unášejí děti, které pak používají jako pastevce. V Gambelle je nyní asi 300.000 jihosúdánských uprchlíků, kteří z vlasti utekli před občanskou válkou.

V etiopské oblasti Gambella od 10. do 12. března útočilo zhruba 1000 příslušníků jihosúdánského kmene Murle, uvedl mluvčí místní samosprávy Chol Chany.

"Bandité zaútočili a utekli i se 43 dětmi," řekl. Útočníci jsou podle něj stále ještě na etiopském území a etiopská armáda je pronásleduje.

Mluvčí jihosúdánského ministerstva zahraničí Mawien Makol Arik řekl, že si je vědom nepokojů v regionu Gambella a potvrdil, že etiopské jednotky hranice s Jižním Súdánem zatím nepřekročily.

Témata:  Jižní Súdán Etiopie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy