Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Frontex v únoru zjistil přes 10.900 nelegálních přechodů hranice, nejhorší je to v Itálii

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Brusel - Uprchlická krize trvá už třetím rokem a čísla jsou stále alarmující. Evropská agentura Frontex v únoru zaznamenala přes 10.900 nelegálních přechodů hranice na třech hlavních migračních trasách do EU. Pod náporem je především Itálie.

Frontex to dnes uvedl v tiskové zprávě s tím, že číslo je jen desetinou proti únoru loňského roku. Zvýšená aktivita v centrálním Středomoří ale také znamená, že od ledna se zjištěné počty zvýšily o 46 procent.

V únoru se přes nepříznivé počasí k italským břehům dostalo skoro 9000 lidí. Je to více než dvojnásobek lednového počtu, v součtu za oba měsíce jde o přibližně 13.400 osob.

Nejčastěji se v únoru do Itálie dostávali občané Guineje a Bangladéše. Zatímco Afričané přibývají do Libye po zemi, Bangladéšané přistávají v Tripolisu s libyjskými pracovními vízy v dokladech a poté platí pašerákům, aby se dostali k pobřeží.

Počty nově příchozích na řecké ostrovy v únoru poklesly na mírně přes 1000 osob. Většinu z příchozích tvořili občané Sýrie, Pakistánu a Konga.

V oblasti západního Balkánu zaznamenal Frontex v únoru okolo 1000 nelegálních přechodů unijní hranice. Nejčastější národností zde byli Afghánci a Pákistánci.

Témata:  uprchlíci Itálie EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy