Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budou sankce proti Rusku zrušeny? Seehofer odletěl na jednání do Moskvy

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Mnichov – Zruší Evropská unie ekonomické sankce proti Rusku? Právě o tom bude jednat bavorský premiér Horst Seehofer. Německý politik dnes odletěl do Moskvy. Rusko patří spolu se Spojenými státy k nejdůležitějším obchodním partnerům Německa. Se Seehoferem proto jede do Moskvy i početná delegace podnikatelů.

EU uvalila na Rusko sankce kvůli konfliktu na Ukrajině. Předseda vládní CSU se ve čtvrtek setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, jehož brzy poté navštíví i kancléřka Angela Merkelová.

Před odletem Seehofer řekl, že nechce žít ve světě, který se vzájemně přetahuje sankcemi. Zároveň je ale podle něj jasné, že sankce uvalené na Moskvu kvůli ruské anexi Krymu nemohou být ukončeny „za každou cenu," ale že „pro to musí Rusové také něco udělat".

Bavorský politik tak narážel především na úplnou realizaci dohody z Minsku o trvalém příměří mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty v Donbasu.

S Putinem se Seehofer setkal naposledy loni v únoru. Tehdy ale jeho výzva k postupnému zrušení oboustranných sankcí vyvolala na Západě nevoli. Dnes už ale stejný názor prosazuje i sociálnědemokratický ministr zahraničí Sigmar Gabriel, který Moskvu navštívil před týdnem.

Seehofer zdůraznil, že svou cestu konzultoval s šéfkou vlády Merkelovou (CDU). „Kancléřka jej (Putina) v dohledné době také navštíví," oznámil podle agentury DPA.

Témata:  Horst Seehofer Vladimír Putin Rusko protiruské sankce

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy