Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sebevražedný atentátník se odpálil v justičním paláci v Damašku, další zaútočil v restauraci

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - Dva atentáty v syrské metropoli si dnes vyžádaly nejméně 31 mrtvých a desítky zraněných. První útočník se odpálil v justičním paláci, kde zahynulo nejméně 31 lidí, většinou civilistů. Druhý radikál zabil poté v restauraci zatím neupřesněný počet osob.

První nálož odpálil útočník v justiční paláci, který se nachází v centru syrské metropole v blízkosti rušného tržiště Hamídíja. Druhý útok se odehrál v restauraci na západním předměstí Damašku. Podle syrské televize útočníka pronásledovala policie, když vběhl do restaurace a tam se odpálil.

V justičním paláci bylo zraněno 102 lidí a v restauraci 28. Podle syrské televize bomba vybuchla v paláci, kde se řeší případy rodinného a trestního práva. "Zavládla panika, protože výbuch byl velmi silný. Utekli jsme do knihovny v nejvyšším patře, všude bylo mnoho krve," sdělila agentuře AFP jedna advokátka, která byla v soudní budově.

Prokurátor řekl, že útočník si vybral velmi rušnou chvíli. "Snažil se dostat dovnitř, a když se mu v tom policisté snažili zabránit, vrhnul se do budovy a odpálil nálože," řekl prokurátor.

Dnešní atentáty se staly v den šestého výročí zahájení syrského konfliktu a jen několik dní po jiném útoku.

Témata:  teroristické útoky v Sýrii Sýrie terorismus

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy