Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Já jsem zastánce vstupu Turecka do EU. CSU zaútočila na Schulze videem

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Berlín - Vládní Křesťanskosociální unie (CSU) využila diplomatických sporů mezi Německem a Tureckem a zaútočila na kandidáta sociální demokracie (SPD) na kancléře Martina Schulze. CSU ve videu připomíná, že právě Schulz patří mezi zastánce vstupu Ankary do Evropské unie.

CSU se v rámci předvolební kampaně před zářijovými parlamentními volbami ve spolkové republice pokouší získat body na roztržce mezi Berlínem a Ankarou. Sesterská strana Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové na svém facebookovém účtu zveřejnila krátké video, od kterého si zjevně slibuje, že by mohlo oslabit bývalého šéfa Evropského parlamentu.

Video začíná citátem tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který za doprovodu hudby aktuální chování německé vlády srovnává s chováním nacistů. Pak se objeví fotka Schulze s tvrzením, že na to nikterak nereagoval, protože má už roky pevný cíl. „Já osobně jsem...absolutní zastánce vstupu Turecka do Evropské unie," říká pak Schulz v záznamu z kampaně před volbami do Evropského parlamentu v roce 2009. CSU na závěr klipu dodává, že je jasné, že Turecko do unie nemůže vstoupit. Za týden už video zhlédlo přes 340.000 lidí

Spory mezi zeměmi vyvolaly především snahou tureckých politiků mobilizovat zhruba 1,5 milionu svých spoluobčanů v Německu, aby se v dubnovém referendu vyslovili pro navrhované ústavní změny. Ty podle kritiků učiní z prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana prakticky neomezeného vládce. Příští hlavě státu, kterou se podle všeho znovu stane Erdogan, mají dát pravomoc vybírat a měnit ministry, vládnout pomocí dekretů, které nemusí schválit parlament, nebo rozpustit zákonodárný sbor.

Podpora pro ústavní změny zatím není podle průzkumů veřejného mínění taková, jakou by si Erdogan představoval, Ankara proto zahájila volební kampaň v evropských zemích s výraznou tureckou menšinou. Na pochopení to ale vždy nenaráží a některá německá města i Nizozemsko už podobná vystoupení zakázala.

Turecko obě země obratem kritizovalo jako nacistické, což v Německu odsoudili politici napříč politickým spektrem, včetně Schulze. K zákazu vstupu tureckých politiků do Německa zatím spolková vláda nepřistoupila. Podle šéfa kancléřství Petera Altmaiera je ale i to možné jako případný poslední prostředek.

Témata:  Christlich-Soziale Union in Bayern (CSU) Německo Martin Schulz Turecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy