reklama

Odhady výsledků naznačují, že k sestavení vlády budou nezbytné nejméně čtyři strany. Podle DPA je pravděpodobné, že premiérem bude opět Rutte, který by do koalice se svou Lidovou stranou pro svobodu a demokracii (VVD) mohl pozvat Křesťanskodemokratickou výzvu (CDA), levicově liberální Demokraty 66 (D66) a také Zelenou levici, která z voleb vyšla posílená.

Nizozemské parlamentní volby dnes výrazně vyhrála Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho, nicméně o deset mandátů přišla. O druhé místo se s odstupem dělí nacionalistická Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse s dalšími dvěma stranami. Vyplývá to z odhadů výsledků, jež zveřejnily televizní stanice po uzavření volebních místností ve 21:00. Postupné výsledky sčítání hlasů budou zveřejňovány průběžně během noci.

Rutteho strana podle odhadů provedených agenturou Ipsos získala ve 150členném parlamentu 31 křesel, zatímco Wildersova jen 19, která tak značně zaostala za očekáváním, že svede s lidovci těsný boj. Stejný počet 19 mandátů získaly ještě další dvě strany - Křesťanskodemokratická výzva (CDA) a Demokraté 66 (D66).

Výrazně si podle očekávání pohoršil dosavadní koaliční partner lidovců Strana práce (PvdA). Místo současných 38 poslanců by měl mít ve sněmovně jen devět zástupců.