Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zajímavosti z historie: Stalin dvakrát odvolal atentát na Adolfa Hitlera

Adolf Hitler
Adolf Hitler
Foto: National Archives

Moskva - Sovětská bezpečnost během druhé světové války vypracovala tři různé plány, jak provést atentát na Adolfa Hitlera. Přestože dva z nich byly uskutečnitelné, sovětský vůdce Josif Stalin je pokaždé odvolal, informovala agentura RIA-Novosti.

„Málokdo ví, že už v roce 1941 se vedení Sovětského svazu rozhodlo zničit Hitlera. Nejprve se to plánovalo uskutečnit v Rusku, v případě, že nacistická armáda obsadí Moskvu. Později byl vypracován plán na likvidaci Hitlera v jeho štábu, nicméně v roce 1943 se Stalin nečekaně rozhodl od tohoto upustit,“ řekl na tiskové konferenci v Moskvě generál Anatolij Kulikov, bývalý šéf ruského ministerstva vnitra a předseda Klubu armádních velitelů.

Sovětského diktátora k tomu vedl strach, že by Německo po Hitlerově smrti uzavřelo separátní mírovou smlouvu s Británií a Spojenými státy bez účasti Ruska. „Důkazy o takových jednáních existují,“ dodal Kulikov.

Další atentát na Hitlera vypracovali Sověti v roce 1944, nicméně i tentokrát ho Stalin odvolal. „A to dokonce i přesto, že k této akci byl již připraven člověk, který se záměrně nechal zajmout nacistickým vojskem a těšil se u Němců velké důvěře,“ pokračoval ve vyprávění ruský generál.

Slíbil zároveň, že jeho klub připraví pro veřejnost publikaci s podobnými málo známými fakty z druhé světové války.

Kulikov ještě například prozradil, že jeden den války v roce 1943 stál Moskvu 324,1 milionu rublů, v roce 1944 to bylo už 350 milionů a v následujícím roce 352 milionů rublů.

Podle jeho informací bylo z frontových linií během války evakuováno do nemocnic 16 milionů zraněných, z nichž se 23 procent po uzdravení vrátilo do bojů.

Témata:  Josif Stalin Adolf Hitler II. světová válka

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy