Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud na Havaji pozastavil Trumpův nový dekret proti migraci

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Dnes měl vstoupit v platnost nový migrační dekret amerického prezidenta Donalda Trumpa, federální soud na Havaji ho ale ve středu pozastavil. Bílý dům a ministerstvo spravedlnosti se proti verdiktu ohradily.

Nový dekret, který Trump podepsal 6. března, na tři měsíce pozastavuje vydávání nových víz občanům Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu a Sýrie s tím, že dříve vydaná víza zůstávají v platnosti. V účinnost měl vstoupit původně dnes.

Podle havajské prokuratury je ale exekutivní nařízení diskriminační stejně jako lednový dekret. I ten tehdy soudy pozastavily.

Středeční verdikt znamená, že havajský federální soudce Derrick Watson vyhověl žalobě, která žádala o předběžné zablokování dekretu. Havajská prokuratura žalobu postavila na tom, že obyvatele tohoto ostrovního státu USA nebudou moci navštěvovat jejich neameričtí příbuzní, kteří žijí v některé z šesti převážně muslimských zemí postižených Trumpovým zákazem.

Stát Havaj rovněž argumentovat tím, že exekutivní nařízení by poškodilo turistický průmysl a zkomplikovalo nábor zahraničních studentů a pracovníků.

"Tento verdikt nás v očích ostatních oslabí," řekl Trump s tím, že je připraven se bránit a případ dovést třeba i k nejvyššímu soudu. "A my vyhrajeme," dodal.

Proti verdiktu se ohradilo i americké ministerstvo spravedlnosti, které přislíbilo nařízení i v budoucnu hájit před soudem. V prohlášení podle AP také poznamenalo, že dekret spadá do prezidentovy kompetence chránit bezpečnost země.

Témata:  Donald Trump USA Havajské ostrovy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy