Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi si připlatí, EU zakázala amalgámové plomby

Zuby, ilustrační fotografie
Zuby, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Brusel/Praha - Češi si u zubaře v následujících letech zřejmě připlatí. Evropská unie nařídila, aby se v unijních zemích přestaly používat amalgámové plomby, které sice nebyly vzhledově natolik přitažlivé jako bílé, pojišťovny je ale na rozdíl od jiných proplácely. Nyní tyto plomby zdarma zřejmě skončí.

Nařízení omezující používání rtuti podpořili poslanci Evropského parlamentu (EP). Legislativa se mimo jiné týká právě zubařů, kteří by měli postupně přestat používat amalgámové plomby. Nařízení zatím není definitivní a musí jej schválit členské státy.

Nové nařízení, které novelizuje pravidla z roku 2008, podpořilo 663 z celkem 751 europoslanců. Cílem legislativy je omezit používání rtuti, která nepříznivě ovlivňuje životní prostředí i lidské zdraví.

Zákaz používání rtuti se týká nejen výrobků, ale i těžby zlata a při průmyslových procesech. Zároveň EP omezuje a zavádí přísnější kontrolu obchodu s touto látkou v Unii a při dovozu do EU.

Co se zubařů týče, ti by měli do roku 2030 přestat používat amalgámové plomby, které obsahují rtuť. Používání těchto plomb považuje Evropská komise i toxikologové za bezpečné pro lidské zdraví, škodí ale životnímu prostředí. Zubní amalgám je jedním z hlavních zdrojů znečištění rtutí a každý rok se v EU při práci zubařů do ovzduší uvolní 18 tun emisí rtuti a do vody 16 tun.

Některé země jako Norsko už užívání amalgámu dávno zakázaly a jiné to teprve čeká. Stomatologická komora už roky upozorňuje, že amalgámová výplň z nedózovaného amalgámu hrazená z veřejného zdravotního pojištění je riziková a archaickou přípravou s nepřesně odměřovaným množstvím rtuti a amalgámových pilin přímo v ordinaci vzniká nekvalitní výplňový materiál.

Hračkou není ani odstraňování starých amalgámových výplní. Podle Stomatologické komory to znamená opět značnou zátěž pro zdraví pacienta a vzniklý odpad může ohrozit životní prostředí.

Problém zřejmě čeká i zdravotní pojišťovny. Češi totiž mají ze zákona nárok na jednu plně hrazenou plombu a ta amalgámová byla bezesporu nejlevnější. Jakou alternativu místo ní zvolí ale zatím neví.

Témata:  zubaři plomby lékaři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy