Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další problémy pro Merkelovou? Půl milionu nelegálních migrantů nelze deportovat

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín – Německá kancléřka byla varována, že její veřejnou podporu a důvěru veřejnosti ničí fakt, že se její vládě dosud nepodařilo deportovat půl milionu odmítnutých žadatelů o azyl. Píše to deník The Times.

Deník varuje, že podle údajů zveřejněných v pondělí Bundestagem celkem 556,499 přistěhovalců přišlo o nárok zůstat v Německu. Čtyři z pěti těchto migrantů v zemi žijí déle než šest let, což jim dává zvláštní práva, a to navzdory rostoucímu tlaku na tvrdší vyhošťovací politiku, který se objevil jako reakce na příliv více než milionu žadatelů o azyl od ledna 2015.

Asi polovina z nich oficiálně nemá státní příslušnosti, je ve špatném zdravotním stavu, nebo by nebyla přijata zpět do své domovské země, což jim zajišťuje právo pobytu na dobu neurčitou. Jiní prostě zůstali nelegálně, nebo tvrdili, že nemají doklady totožnosti, vysvětluje deník.

Hans-Peter Friedrich, poslanec bavorské CSU, sesterské strany CDU Angely Merkelové, řekl, že němečtí lidé ztratili důvěru ve vládu, protože tak velký počet žadatelů o azyl je stále může „tancovat po celém státě".

Šéf federální policejní odborové organizace Rainer Wendt varoval, že v zemi existuje cosi jako průmysl snažící se bojovat proti deportacím a že musí být ihned ukončen.

Z půl milionu neúspěšných žadatelů o azyl jich 77000 pochází z Turecka, 68000 z Kosova, 50000 ze Srbska a 33000 z Afghánistánu. „To, že mají odmítnutí žadatelé o azyl povoleno tancovat po celém státě, ničí důvěru občanů ve schopnost státu jednat," varoval Friedrich, který dříve působil jako ministr vnitra.

Média už v únoru zveřejnila statistiky, které ukazovaly, že přibližně 99 procent migrantů, kterým byl udělen azyl v Německu, mohlo v zemi zůstat natrvalo. Deník Die Welt zjistili, že ačkoliv se azyl podle Ženevské úmluvy uděluje na dobu tří let, téměř všichni němečtí přistěhovalci, kterým byl azyl dán, smí zůstat neomezeně dlouho.

Témata:  Německo uprchlíci Angela Merkelová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.