Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová a Trump se sejdou v pátek, původní schůzka byla kvůli počasí zrušena

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín – Donald Trump a Angela Merkelová se tváří v tvář poprvé sejdou v pátek. Německá kancléřka měla do USA odletět už na začátku tohoto týdne, plány jí ale narušilo nepříznivé počasí.

První osobní setkání Trump a Merkelové se opravdu uskuteční v pátek. Bílý dům ještě v pondělí oznámil, že schůzka byla odložena na pátek, náhradní termín úřad německé kancléřky potvrdil až dnes.

Kvůli schůzce v Bílém domě se Merkelová v pátek nezúčastní oficiálního večerního loučení s vojenskými poctami německého prezidenta Joachima Gaucka, kterému v sobotu končí mandát.

Očekává se, že Trump s Merkelovou proberou řadu témat - od Sýrie přes vztahy s Ruskem a Čínou až po vzájemnou obchodní bilanci. V Německu i dalších evropských zemích se po volbě Trumpa americkým prezidentem objevily obavy o další osud spojenectví, mimo jiné kvůli některým výrokům nového šéfa Bílého domu na adresu Severoatlantické aliance nebo obchodních vztahů. Trump rovněž kritizoval Merkelovou za vstřícnou uprchlickou politiku. Merkelová zase se znepokojením hovořila o Trumpově postoji k novinářům.

Témata:  Angela Merkelová Německo Donald Trump USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy