Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump představí rozpočet: Na obranu půjde dalších 54 miliard, státní správu čekají škrty

Americký dolar
Americký dolar
Foto: Pixmac

Washington - Americký prezident Donald Trump dnes předloží Kongresu návrh masivních rozpočtových škrtů na federálních úřadech. Naopak výdaje na armádu, bezpečnost a dopravu porostou.

"Rozpočet, který staví Ameriku na první místo, činí z bezpečnosti našich obyvatel prioritu číslo jedna, protože bez bezpečnosti nemůže být žádná prosperita," uvedl Trump v doprovodné zprávě rozpočtového plánu s názvem Amerika na prvním místě: Rozpočtový plán na to, jak učinit Ameriku opět skvělou. Podle listu The Wall Street Journal (WSJ) je ale jisté, že Trumpův návrh narazí v Kongresu na ostrý odpor.

Na obranu chce Trump v nadcházejícím fiskálním roce přidat 54 miliard dolarů (zhruba 1,4 bilionu korun). Devítiprocentní zvýšení, které je podle Reuters největší od dob prezidenta Ronalda Reagana, slibuje okamžité peníze na připravenost jednotek k boji proti teroristickému hnutí Islámský stát či na pořízení nových lodí, letadel a zbraní.

Ze sedmiprocentního navýšení se může těšit i ministerstvo vnitřní bezpečnosti, které je má upotřebit k deportování přistěhovalců bez dokladů. Více peněz - o šest procent navíc - chce Trump poskytnout i vojenským veteránům.

Peníze chce Trump i pro vybudování zdi na hranicích s Mexikem. Ještě pro letošní fiskální rok na bariéru prezident žádá 1,5 miliardy dolarů (38 miliard korun) a pro nadcházející rozpočet 2,6 miliardy dolarů (65,5 miliardy korun).

Ministerstvo zahraničí se bude muset vyrovnat s rozpočtem nižším o 29 procent. Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) má podle návrhu počítat se škrty ve výši 31 procent a jak napsal list The New York Times, ocitne se na svém nejnižším rozpočtu za minulých 40 let.

Další škrty jsou plánované v oblastech energetiky (šest procent), vzdělání (14 procent) či bydlení (12 procent). O zhruba jedno procento méně než nyní má dostat také NASA. Škrty se týkají i ministerstva vnitra, které přichází o 12 procent, neboli o 1,5 miliardy dolarů. V USA pod ministerstvo vnitra nespadají bezpečnostní složky a škrty se dotknou správy národních parků i historických památek.

Ačkoli se čtyřprocentními škrty se počítá i pro ministerstvo spravedlnosti, FBI dostane o 249 milionů dolarů více na boj proti terorismu a kybernetické kriminalitě.

Jeden z největších resortů - ministerstvo zdravotnictví - přijde o 18 procent rozpočtu. Více než třetina škrtů ministerstva se týká Národního ústavu zdraví (NIH), což je hlavní motor biomedicínského výzkumu, který měl dosud vždy celoplošnou politickou podporu.

Témata:  Donald Trump USA rozpočet

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy