Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jen kousek od Bílého domu sídlí skrytá vláda, která se chce ujmout moci? V USA se šíří neobvyklá teorie

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington – Jak poukazuje novinář Al Jazeery Chris Sheridan, někteří lidé v USA věří, že se někdejší úředníci Bílého domu snaží podkopat vládu prezidenta Donalda Trumpa. Spekulace o možném odposlechu Trumpa v kampani, tyto teorie prohlubují.

„Říkají tomu 'stínová vláda' nebo 'hluboký stát'. Je to myšlenka, že paralelní, nepřátelská skupina bývalých úředníků Bílého domu a státních činitelů tajně podkopává amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho vládu,“ vysvětluje novinář.

V minulosti se takové teorie objevovaly na konspiračních webových stránkách, konzervativních rozhlasových talk-show nebo tweetech z pochybných účtů. Ale když Trump nedávno v tweetech obvinil bývalého prezidenta Baracka Obamu ze špionáže během volební kampaně, teorie znovu ožily a pro některé získaly důvěryhodnost.

„Strašné! Právě jsem zjistil, že Obama odposlouchával mé telefony v Trump Tower krátce před (mým) vítězstvím!" tweetoval nedávno Trump. V dalším tweetu napsal: „Vsadím se, že dobrý právník by měl skvělý případ z toho, že prezident Obama odposlouchával v říjnu mé telefony, krátce před volbami!" Obamův mluvčí popřel obvinění, ale tvrzení o odposleších vyvolalo nejen debatu, ale i vyšetřování.

Mluvčí Bílého domu Spicer teorie přiživil

V pátek dostal tiskový mluvčí Bílého domu Sean Spicer dotaz, jestli věří v tzv. hluboký stát. „Myslím si, že by nemělo být překvapením, že existují lidé, kteří se zavrtali do úřadů během osmi let vládnutí poslední administrativy, a někteří dál věří této agendě a chtějí o ni i nadále usilovat," řekl novinářům Spicer.

Spicer podle serveru nepochybně odkazovat se na lidi, jako je Mike Morrell, bývalý dočasný ředitel CIA, Leon Panetta, bývalý ministr obrany, a Eric Holder, bývalý americký generální prokurátor - všichni sloužili pod Barackem Obamou. „Vytvořili skupinu bývalých vysoce postavených zpravodajců, vojenských úředníků a pracovníků Bílého domu, kteří loni podporovali Hillary Clintonovou jako demokratickou prezidentskou kandidátku a kteří určitě mají přístup k federální byrokracie, kterou Trump zdědil,“ píše Sheridan.

Jedním z největších zastánců teorie hlubokého státu je konzervativní rozhlasový moderátor Mark Levin. Ani ne dva dny před Trumpovým obviněním vůči Obamovi Levin argumentoval, že namísto obviňování a řečech o ruském vlivu na prezidentskou kampaň Trumpa, by americká vláda měla věnovat pozornost „mnohem většímu skandálu". V tomto pořadu také uvedl, že Obama a stoupenci Clintonové „využili nástroje federální vlády a zpravodajskou činnost, aby sledovali členy Trumpovy kampaně".

Levin dříve poukazoval třeba na zprávu deníku New York Times, který informoval o vyšetřování možného napojení na Rusko. „Jeden úředník řekl, že zpravodajské informace byly založené na odposleších komunikací poskytnutých Bílým domem," uvádělo se v článku. Podle NYT se tajné služby k hovorům dostaly v době, kdy vyšetřovaly kybernetický útok na počítače Demokratické strany. Jejich cílem bylo zjistit, zda se na získávaní informací o Hillary Clintonové podílí i tým republikánského kandidáta. 

Mluvčí americké národní bezpečnostní rady NSC Ned Price, který předtím pracoval osm let i v CIA, popřel, že by existovalo něco jako „tajná vláda“, podobná tvrzení jsou podle něj jen „bludy“ a „urážka mužů a žen, které zasvětily životy své zemi". Dodal, že když pracoval pro CIA, „nikdy nevěděl, zda je osoba sedící vedle něj republikán nebo demokrat". Price tvrdí, že Trumpova administrativa podněcuje myšlenku hlubokého státu jako rozptýlení a „oblak kouře", který má zakrýt kontakty mezi Bílým domem a Ruskem. „Všechno, co se jim nelíbí, označují za falešné nebo konspirační teorie, nebo za vedlejší produkt temného hlubokého státu," dodává.

Sídlí stínová vláda dvě míle od Bílého domu?

Přesto existují lidé, kteří jsou přesvědčeni, že hluboký stát existuje – a dokonce prý ví, kde má sídlo. Jack Burkman, republikánský stratég a Trumpův podporovatel, řekl nedávno Al Jazeeře, že stínová vláda si zřídila sídlo „dvě míle od Bílého domu". Nechtěl ale určit přesnou polohu. Některé skupiny proto chtějí, aby Trumpova administrativa přijala potřebná opatření.

„Všichni politicky motivovaní operativci stínové vlády musí být vykořeněni z naší vlády, vystaveni veřejné hanbě, a musí jim být zakázaný vstup do federální vlády," apeluje Trumpův podporovatel Patrick Howley.

Jesselyn Radacková, advokátka mnohých whistleblowerů a bojovnice proti porušování lidských práv tvrdí: „Existují části zpravodajské komunity, které pracuje ve stínech," říká. To je podstata toho, co dělají. Avšak jakákoliv představa, že se spojily proti Trumpovy, je podle ní „nepravděpodobná“. Radacková rovněž zpochybňuje tvrzení o odposlouchávání Trumpa.

Témata:  Donald Trump Barack Obama USA Bílý dům USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy