Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit může začít. Královna Alžběta II. podepsala souhlas

Královna Alžběta II.
Královna Alžběta II.
Foto: Daily Telegraph

Berlín - Britská královna Alžběta II. dnes podepsala zákon umožňující aktivaci článku 50 lisabonské smlouvy, na jehož základě bude zahájen brexit.

Šlo o formální akt. Žádný britský monarcha neodmítl podepsat jakýkoli zákon za posledních více než 300 let.

Královna podepsala zákon o brexitu, oznámil předseda Dolní sněmovny John Bercow:

Článek 50 má být aktivován do konce března. Až poté mohou začít dvouletá jednání mezi Londýnem a Bruselem o podmínkách odchodu ostrovního království z evropského bloku.

Premiérka Theresa Mayová je připravena v případě nespokojenosti s nabídnutými podmínkami odejít z jednání, aniž by měla v ruce konečnou dohodu.

Podle britského ministra pro brexit Davida Davise má britská vláda sice k dispozici analýzu dopadů případné absence konečné dohody, ta však byla vypracována ještě před loňským referendem o brexitu. Ministerstvo pod jeho vedením žádný podobný posudek dopadů vypracovat nenechalo, neboť problematika zahrnuje "příliš mnoho proměnných a nejistot".

Témata:  Královna Alžběta II. Brexit Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy