Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU bude rozebrána na kousíčky? Svou roli v tom má hrát Polsko i Maďarsko

Evropská Unie, Brandenburská brána, Německo
Evropská Unie, Brandenburská brána, Německo
Foto: European Union

Paříž - Nacionalistická francouzská politička Marine Le Penová pravděpodobně vyhraje první první kolo prezidentských voleb. Ukazují to průzkumy, které ale zároveň ve druhém kole výrazně favorizují centristu Emmanuela Macrona. Šéfka Národní fronty se přesto nevzdává a už plánuje, s kým by navázala spolupráci, pokud by stanula v čele Francie.

Le Penová má v případě zvolení v plánu budovat spojenectví s Theresou Mayovou, maďarským premiérem Viktorem Orbánem a polským vůdcem Jarosławem Kaczyńskim a „rozebrat" Evropskou unii (EU). Prohlásila to v rozhovoru s polskými novinami Rzeczpospolita, ve kterém také uvedla, že by „mluvila s Orbánem o tom, co se nám zdá nepřijatelné v Evropské unii, a o tom, jaké činy EU jsou nepřijatelné“.

To stejné by chtěla provést i v případě Kaczyńského. „Určitě nebudeme ve všem souhlasit, ale každá země je svobodná a suverénní a může hájit své zájmy,“ tvrdí. Jedním z „mnoha bodů", na kterém by prý její administrativa mohla pracovat s Maďarskem a Polskem, je problematika migračních kvót, se kterými tyto země nesouhlasí.

Le Penová listu Rzeczpospolita také řekla, že návrhy EU na zavedení povinných kvót v členských zemích a snaha pokutovat státy částkou až 250.000 eur za každého odmítnutého migranta, je „šílenství". Maďarský premiér Viktor Orbán již předpověděl, že rok 2017 bude „rokem vzpoury" proti „zástupcům Spojených států evropských".

To Varšava se s Bruselem pře o kvůli fungování polského ústavního soudu. EU už varovala, že zásahy do Ústavního soudu mohou vést až k omezení hlasovacích práv v rámci Rady EU či k jiným sankcím.

Polsko se navíc minulý týden na summitu v Bruselu jako jediný stát z "osmadvacítky" postavilo proti znovuzvolení svého krajana Donalda Tuska do čela unijních summitů. Tusk je totiž na domácí scéně vnímán jako úhlavní protivník předsedy vládnoucí strany Jaroslawa Kaczyńského. 

Kaczyński dokonce Tuska označil za „ikonu zla a hlouposti“. „EU je organizace řízena jedinou zemí. Nelze skrýt to, že touto zemí je Německo,“ uvedl Kaczyński. „EU je ovládána tak intenzivně, že tlak na jednotlivé politiky je obrovský. V případě, že EU neopustí tuto cestu, stane se minulostí,“ dodal.

Témata:  Marine Le Pen Maďarsko Polsko EU

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy