Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zastavte Brusel, než bude pozdě! Orbánův projev sklidil ovace

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Budapešť - V minulém roce se zavedeným politickým systémům vzbouřili Američané a Britové. Odpor vůči byrokracii ale bude pokračovat i letos. Tvrdí to předseda maďarské vlády Viktor Orbán, který vystoupil na nádvoří Národního muzea před tisícovkami fanoušků.

Podle Orbána se v uplynulém roce vzbouřily národy proti bruselským byrokratům, liberálním světovým médiím a proti nenasytnému mezinárodnímu kapitálu. Uvedl to v projevu u příležitosti státního svátku vypuknutí protihabsburské revoluce z let 1848-1849.

"Nejdříve Britové, pak Američané. Letos to bude pokračovat," varoval premiér před koncem Evropské unie s tím, že Bruselu a mezinárodnímu kapitálu nezáleží na bezpečnosti Evropanů, Maďarům ale ano. 

"Je třeba zastavit Brusel, ubránit hranice a zabránit přistěhovalectví. Právo na regulaci daní, mezd a cen energií musí zůstat v národní kompetenci," dodal Orbán za doprovodu nadšených ovací diváků.

Premiérů projev na nádvoří Národního muzea poslouchaly tisíce nadšených příznivců, řadu z nich podle rakouských médií přivezli z venkova autobusy.

Agentura TASR u této příležitosti uvedla, že v průběhu projevu byli hlasitě slyšet i Orbanovi odpůrci, kteří během proslovu na premiéra pískali. Mezi těmito tábory vzniklo několik konfliktů, od slovních útoků až po menší potyčky.

Podobné myšlenky jako Orbán zastává nacionalistická francouzská politička Marine Le Penová, která pravděpodobně vyhraje první první kolo prezidentských voleb. Šéfka Národní fronty má v případě zvolení v plánu budovat spojenectví s Theresou Mayovou, maďarským premiérem Viktorem Orbánem a polským vůdcem Jarosławem Kaczyńskim a „rozebrat" Evropskou unii (EU).

V rozhovoru s polskými novinami Rzeczpospolita uvedla, že by s Orbánem hovořila o tom, co se jim zdá nepřijatelné v Evropské unii, a o tom, jaké činy EU jsou za hranicí únosnosti. 

Témata:  Viktor Orbán Maďarsko EU

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy