Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové obdivují Stalina a Brežněva, ukázal průzkum

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Průzkum sociologické služby Levada ukázal, že Rusové dnes považují za nejpřínosnější historické období éru Josifa Stalina a Leonida Brežněva. Naopak éru Michaila Gorbačova a Borise Jelcina Rusové zavrhli.

Pozitivní názor na Brežněvovu éru má 51 procent Rusů, negativní 18 procent. Zhruba stejně odpovídali dotazovaní v obdobném průzkumu v roce 1999.

Stalinovu dobu vnímá jako přínosnou 40 procent Rusů, jako zavrženíhodnou 38 procent. Před 17 lety přitom hodnotilo Stalina pozitivně jen 18 procent dotázaných, negativně zato 57 procent. Průzkum potvrdil společenské tendence v Rusku, které směřují ke stále příznivějšímu hodnocení bývalého bolševického diktátora.

Na Jelcina vzpomíná v dobrém pouze 11 procent Rusů a na Gorbačova 12 procent dotázaných.

Renomé posledního ruského monarchy Mikuláše II. se postupně zlepšuje, vyplývá z průzkumu. V roce 1999 se k němu hlásilo 19 procent Rusů, nyní už 30 procent. Hodnocení Nikity Chruščova zůstává stabilní. Před 17 lety i letos jeho éru označila za přínosnou skoro třetina dotázaných.

Témata:  Rusko Leonid Brežněv Josif Stalin

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.