reklama

Zasaženy jsou tři čtvrtiny regionů této jihoamerické země, informuje list El País. Rozvodněné řeky a sesuvy půdy rovněž poškodily na 6000 kilometrů silnic, včetně panamerické dálnice.

Nejhorší je situace na severu v pobřežních regionech Piura, Tumbes a Lambayeque, kde úřady vyhlásily krizový stav. Také v metropoli Limě se rozvodnila řeka Rímac, která zaplavila ulice, náměstí i slavný park Muralla se zbytky historického opevnění a jezdeckou sochou španělského dobyvatele Franciska Pizarra.

Peruánská vláda v Limě posunula začátek nového školního roku a nařídila omezené čerpání pitné vody. Řeka Rímac je hlavním zdrojem pitné vody pro celou metropolitní oblast Limy.

V důsledku rozvodněných řek hrozí šíření infekčních nemocí, v posledních týdnech bylo v Peru zaznamenáno přes 200 případů onemocnění horečkou dengue a u dalších skoro 1000 lidí je podezření na tuto nemoc, která může být smrtelná.

V souvislosti s nynější přírodní pohromou se také rozhořela debata, zda by se Peru nemělo vzdát pořádání Panamerických her v roce 2019. "Myslím, že bychom měli orientovat všechny zdroje, které by se investovaly do Panamerických her, na obnovu země v postižených oblastech," řekl šéf národní konfederace soukromých podniků Roque Benavides. Ministr dopravy Martín Vizcarra ale pořádání her podpořil s tím, že to přinese tolik potřebné investice do sportovní infrastruktury.

Nynější záplavy v Peru jsou nejhorší od roku 1998, kdy začátkem roku zemřelo v důsledku povodní přes 140 lidí a zničeno bylo na 14.000 domů.