reklama

"Rutte, vaše strana možná skončila první ve volbách, ale měl byste vědět, že jste ztratil turecké přátelství," uvedl Erdogan na shromáždění na severozápadě Turecka.

Diplomatická roztržka mezi Tureckem a Nizozemskem se rozhořela o víkendu poté, co nizozemské úřady vyhostily tureckou ministryni pro záležitosti rodiny. Před tím Nizozemsko zakázalo přistát letadlu šéfa turecké diplomacie Mevlüta Çavuşoglua.

Turečtí představitelé včetně Erdogana v reakci na tyto incidenty přirovnali postup nizozemských úřadů k "nacismu a fašismu". Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande se dnes v telefonickém rozhovoru shodli, že Erdoganova přirovnání jsou "nepřijatelná".

Dvě německá města - Hannover a Bremerhaven - mezitím zrušila plánovaná shromáždění Erdoganových příznivců, na kterých měli vystoupit turečtí politici.

Kritiky ze strany tureckého prezidenta se dnes dočkal i úterní výrok Soudního dvora Evropské unie, podle kterého mohou zaměstnavatelé za určitých okolností zakazovat nosit viditelné náboženské symboly včetně islámských šátků. "Ať se EU stydí. Pryč s evropskými zásadami, hodnotami a spravedlností... Začali střet mezi křížem a půlměsícem, nemám pro to jiné vysvětlení," uvedl turecký prezident.