Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan se pustil do EU: Zákaz muslimských šátků? Styďte se

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Haag/Ankara - K výsledkům parlamentních voleb v Nizozemí se dnes vyjádřil i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Holandský premiér Mark Rutte podle něj sice vyhrál volby, ztratil ale přátelství Ankary. Zkritizoval také Soudní dvůr EU v kauze muslimských šátků na pracovišti.

"Rutte, vaše strana možná skončila první ve volbách, ale měl byste vědět, že jste ztratil turecké přátelství," uvedl Erdogan na shromáždění na severozápadě Turecka.

Diplomatická roztržka mezi Tureckem a Nizozemskem se rozhořela o víkendu poté, co nizozemské úřady vyhostily tureckou ministryni pro záležitosti rodiny. Před tím Nizozemsko zakázalo přistát letadlu šéfa turecké diplomacie Mevlüta Çavuşoglua.

Turečtí představitelé včetně Erdogana v reakci na tyto incidenty přirovnali postup nizozemských úřadů k "nacismu a fašismu". Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande se dnes v telefonickém rozhovoru shodli, že Erdoganova přirovnání jsou "nepřijatelná".

Dvě německá města - Hannover a Bremerhaven - mezitím zrušila plánovaná shromáždění Erdoganových příznivců, na kterých měli vystoupit turečtí politici.

Kritiky ze strany tureckého prezidenta se dnes dočkal i úterní výrok Soudního dvora Evropské unie, podle kterého mohou zaměstnavatelé za určitých okolností zakazovat nosit viditelné náboženské symboly včetně islámských šátků. "Ať se EU stydí. Pryč s evropskými zásadami, hodnotami a spravedlností... Začali střet mezi křížem a půlměsícem, nemám pro to jiné vysvětlení," uvedl turecký prezident.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Mark Rutte 1 Soudní dvůr EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy