reklama

V editorialu je popisováno, jak Maďarsko dlouhodobě špatně zachází s uprchlíky, připomíná i to, že v zemi fungují ozbrojení „hraniční lovci“. Na text obratem zareagoval Zoltán Kovács, oficiální mluvčí maďarského premiéra Viktora Orbána. „Je snadné nechat se okouzlit nesmysly v oblasti lidských práv, když jste úvodník psali z kanceláře na Manhattanu," udeřil na novináře Kovács na oficiálním vládním blogu psaném v angličtině. Text nazval slovy: „Vy to prostě nechápete". 

„Ale my vedeme vládu a jsme zodpovědní za bezpečnost našich občanů - stejně jako evropských občanů – a v čelní linii krize vidíme tento boj jinak,“ vysvětluje Kovács. „Ptáte se, v jakém okamžiku bude mít Unie odvahu podniknout kroky proti Orbánově politice? Myslíte tím, v jakém okamžiku bude mít Unie odvahu podniknout kroky proti vládě Maďarska za to, že chrání vnější hranice evropského schengenského prostoru?“ nebral si servítky zástupce Maďarska.

„Odpověď zní: nebudou ji mít, protože vidí, že je v zájmu EU chránit vnější hranice Unie," řekl. „Uslyšíme obvyklé vytí liberálních kritiků, ale když rozum zvítězí, Evropané pochopí, že ochrana hranic musí být prioritou."

„Jižní hranice Maďarska je v podstatě evropská hranice, protože je vnější hranicí schengenského prostoru. Jakmile jsou uvnitř schengenského prostoru, mohou se lidé volně pohybovat napříč EU bez pasových kontrol,“ připomíná Kovacs. Právě toho jsou si podle něj migranti, kteří nelegálně překračují hranice, vědomi. A právě to je podle něj důvod, proč nezastavují v první bezpečné zemi, které dosáhnou. „Nezastaví a nepožádají o azyl v Turecku, Bulharsku, Řecku, Srbsku, protože nejsou 'uvnitř' Evropy (Řecko je technicky součástí Schengenu, ale nemá žádné pozemní hranice se zbytkem schengenské Evropy),“ vysvětluje americkým novinářům.

„Editoři [New York] Times ve své slonovinové věže v New Yorku tvrdí, že [maďarský] premiér si hraje s Evropu hru na obětního beránka. Bohužel, migranti - jistě ne všichni, ale mnoho – si s Evropou hrají. Stovky tisíc lidí překročily schengenské hranice Evropy ilegálně. Někteří pak čekají v táborech, než je o jejich případech rozhodnuto. Mnozí z nich se neobtěžují čekat a zneužívají azylová pravidla a otevřené hranice schengenského prostoru, a zmizí někam do Evropské unie. To je nezákonné, a to je důvod, proč jsme změnili zákon, aby bylo možné říci, že se migranti nemohou volně pohybovat stejným způsobem jako občané,“ dodává Kovács.