reklama

Çavuşoğlu podle agentury Reuters uvedl, že by vláda měla znovu zvážit dohodu z roku 2013 o navracení přistěhovalců, kteří cestují nelegálně do EU, i dohodu z roku 2016 o uprchlících, podle která má země bránit uprchlíkům opouštět turecké jeho břehy. Turecko si také má přebírat migranty, kteří se do Řecka nelegálně dostali. Výměnou za to měla EU upustit od vízové povinnosti pro Turky, kteří cestují do EU. Brusel však prohlašuje, že Ankara zatím nedosáhla dostatečného pokroku, aby mohlo dojít k liberalizaci.

Důvodem jsou napjaté vztahy mezi Tureckem na jedné straně a Německem, Nizozemím a Rakouskem na straně druhé. Prezident Recep Tayyip Erdogan ještě přilil olej do ohně, když ve středu večer uvedl, že Evropa s neevropskými obyvateli zachází stejně, jako v minulosti zacházela s Židy. „Evropané se dokonce bojí migrantů, kteří hledají přístřeší. Oni se bojí všeho, co není odtud. Jsou nepřátelští vůči všemu, co není odtud,“ kritizoval migrační politiku EU.

„Myslím, že pokud evropské země nesplní dohody, stačí jim dát znamení tím, že pustí 50.000 až 100.000 přistěhovalců do Evropské unie,“ komentuje spory politolog Remzi Aru žijící v Německu. „Zajímalo by mě, proč to prostě neudělali dříve, protože myslím, že Ankara je trochu naivní, když si myslí, že EU bude plnit dohody. Zrušení vízové povinnosti mělo přijít v říjnu. Před pár dny bylo zavedeno pro Gruzii, což je sousední země Turecka, která má extrémně nízký příjem na jednoho obyvatele a i další problémy. Vízová povinnost je velmi politickou otázkou pro zemi, která žádá o členství v EU, je to něco velmi divného,“ vysvětluje pro RT Aru.

Turci pak podle něj mají pocit, že je s nimi zacházeno jako s lidmi třetí třídy. „Tak by mě zajímalo, proč o tom pořád přemýšlí. Myslím, že pokud evropské země neplní dohody, stačí dát znamení tím, že nechají odejít 50.000 až 100.000 přistěhovalců do Evropské unie. Turecko jen mluví, ale nic nedělá. Takže je čas něco udělat,“ myslí si německý politolog.

Sám prý v Turecku v posledních několika měsících několikrát byl. „A okolo hranic existuje spousta kontrol. Když jste uprchlík nebo přijíždíte autem z východní části Turecka, narazíte na hranicích na velké kontroly. Takže Turecku stačí zrušit tyto kontroly a v nejbližších dnech budete mít v EU pár set tisíc uprchlíků,“ dodává politolog.