Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA zvažují vojenský zásah proti KLDR

Americká armáda, ilustrační fotografie
Americká armáda, ilustrační fotografie
Foto: U.S. ARMY

Soul - Ministr zahraničí USA Rex Tillerson dnes prohlásil, že americká politika "strategické trpělivosti" vůči Severní Koreji skončila. Na tiskovce v Soulu dokonce nevyloučil ani vojenský zásah.

Po příletu do Jižní Koreje dnes Tillerson nejprve navštívil demilitarizované pásmo, které tvoří hranici mezi oběma korejskými státy.

"Politika strategické trpělivosti je minulostí. Připravujeme sérii nových diplomatických, bezpečnostních a hospodářských opatření, která bychom vůči KLDR mohli přijmout," řekl Tillerson na tiskové konferenci po setkání s šéfem jihokorejské diplomacie Jon Pjong-sem.

Na dotaz novinářů ohledně možnosti vojenského zásahu proti KLDR Tillerson uvedl: "Jestliže se zvýší hrozba ze strany severokorejského zbrojního programu do té míry, že to bude vyžadovat akci, pak je i tato možnost na stole."

Jižní Korea a Spojené státy mají společný cíl, kterým je denuklearizace Korejského poloostrova, prohlásil na tiskové konferenci jihokorejský ministr zahraničí Jon Pjong-se. Severní Korea loni provedla dva jaderné testy a množství raketových zkoušek.

Spojené státy začaly počátkem tohoto měsíce na jihokorejském území rozmisťovat části protiraketového štítu THAAD, který je zamýšlen jako obrana proti severokorejským raketám. Štít kritizují Čína a Rusko, které se obávají, že radarový systém bude sledovat i jejich vojenské aktivity.

Šéf jihokorejské diplomacie dnes zopakoval, že protiraketový štít THAAD je určen k obraně proti KLDR a není namířen proti žádné jiné zemi.

Témata:  Jižní Korea Severní Korea USA U.S. ARMY Rex Tillerson 1

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy