reklama

Ze Sýrie byly na izraelské letouny vypáleny tři rakety a protiraketová baterie Arrow jednu z nich sestřelila, podle izraelského tisku zřejmě nad Jordánskem. Podle izraelské armády syrská armáda vypálila střely SAM-5 typu země-vzduch. Kam dopadly ostatní rakety, není jasné.

Systém Arrow je konstruován hlavně pro zachycení mezikontinentálních balistických střel. Rakety země-vzduch jsou určeny k sestřelení letadel nebo jiných raket, vybuchují ve vzduchu a podle izraelského listu The Times of Israel nepředstavují velké nebezpečí pro lidi na zemi.

Podle listu není jasné, proč armáda použila systém Arrow proti raketám SAM, a spekuluje se o tom, že mohlo jít o mylně identifikovanou útočnou zbraň.

Podle syrské armády zaútočily čtyři izraelské stíhací letouny u Palmýry v centrální Sýrii. Agentura SANA oznámila, že izraelské stroje vlétly do syrského vzdušného prostoru ve 2:40 místního času (01:40 SEČ), letěly přes Libanon a zasáhly jeden vojenský cíl u Palmýry. "Naše protivzdušná obrana sestřelila jedno letadlo, zasáhla druhé a další přinutila k ústupu," uvedla syrská armáda v prohlášení.