Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na člun s uprchlíky u Jemenu zaútočil neznámý vrtulník

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Saná - Při útoku na člun u jemenského pobřeží přišlo o život 42 somálských uprchlíků. Asi 90 lidí se zachránilo. Do nemocnic v jemenském přístavu Hudajdá bylo dopraveno 35 zraněných.

Incident se stal ve čtvrtek pozdě večer. Lidé na člunu u sebe měli podle agentury Reuters doklady Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Plavidlo se dostalo do palby v blízkosti úžiny Báb al-Mandáb, spojující Adenský záliv s Rudým mořem. Zatím není jasné, zda uprchlíci směřovali do Jemenu nebo zda se snažili z Jemenu dostat.

Útok přežilo kolem 75 mužů a 15 žen. Námořník, který patřil k posádce člunu, agentuře Reuters řekl, že 80 uprchlíků se zachránilo. Agentura AP hovoří o 90 lidech. Některá těla mrtvých byla pro nedostatek prostoru v márnici umístěna na rybím trhu, kde je k dispozici led pro udržení relativní čerstvosti nabízených produktů.

Zdroje v přístavu Hudajdá oznámily, že loď, která uprchlíky přepravovala, dorazila do přístavu a že podle zásahů obětí a zraněných se dá soudit, že na ně útočníci stříleli z lehkých zbraní. Jemenská agentura Saba, již kontrolují šíité, ale ohlásila, že na plavidlo útočilo letectvo arabské koalice, která se účastní jemenských bojů.

V oblasti přístavu Hudajdá pokračují boje a za poslední den v nich přišlo o život 32 lidí. Dalších 22 osob zahynulo při útoku na mešity během páteční modlitby v provincii Marib, která je většinově pod kontrolou vládních sil.

Jemen je od podzimu 2014 dějištěm bojů mezi šíitskými povstalci a vládními jednotkami, které od roku 2015 podporuje arabská letecká koalice. Konflikt má přes 7000 obětí a vyvolal v zemi rozsáhlou humanitární krizi. I přes to, jak napsala AFP, do Jemenu stále proudí uprchlíci z východní Afriky, kteří prchají před bídou ve vlastních zemích.

Témata:  uprchlíci Jemen

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 21:41

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy