Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Druhý plot na hranici se Srbskem bude stát koncem května, plánuje Orbán

Viktor Orbán, maďarský premiér
Viktor Orbán, maďarský premiér
Foto: miniszterelnok.hu **www.miniszterelnok.hu**

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán oznámil, že druhá řada plotu na hranici se Srbskem bude hotova do konce května. Má zastavit jakoukoli novou vlnu migrantů přicházejících z Turecka. Také kritizoval politiku EU vůči Turecku.

První linii bariéry na své jižní hranici Maďarsko postavilo na podzim 2015. Budování druhé linie začalo letos začátkem března a podle původních zpráv mělo být hotovo už do konce dubna.

Orbán v souvislosti s obavami z možné nové migrační vlny kritizoval politiku Evropské unie vůči Turecku. EU se podle něj dopouští chyby, když se výhradně spoléhá na Turecko, že zastaví migraci, a přitom ho kritizuje.

"Rozhodně to není chytrá politika, když vkládáme svou bezpečnost do rukou Turků, a zároveň je neustále otravujeme, útočíme na ně, kritizujeme je, že nejsou dostatečně demokratičtí... a vyvoláváme s nimi konflikty," uvedl v rozhovoru pro státní rozhlas.

Ankara si už od léta stěžuje, že Brusel nesplnil slib zrušení víz. Napětí se ještě zvýšilo s kontroverzní snahou členů turecké vlády agitovat v některých unijních státech mezi Turky, kteří tam žijí, aby v dubnovém referendu hlasovali pro ústavní reformu posilující autoritářského prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Témata:  Maďarsko Viktor Orbán uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy